20. travnja 2024.

Ljepota COVER magazin

Odlične ideje za ljepotu i njegovan izgled

Kako spriječiti nastanak bora

Kako starimo bore se na našem licu pojavljuju u obliku

kako_sprijeciti_nastanak_bora_1

Kako spriječiti nastanak bora

Bore su znak starenja, te ih se ne može izbjeći. No, često se govori o tome da li se proces nastanka bora može usporiti, te smanjiti njihovu upečatljivost. Ovu su neke od osnovnih stvari koje mogu djelovati na prevenciju bora. Neke od stvari koje se najčešće spominju su nepravilna prehrana, duhan, stres, zagađenje…

ljepota - Kako spriječiti nastanak bora

Kako starimo bore se na našem licu pojavljuju u obliku malih linija. Najbolji način da spriječite nastanak bora je da se zaštitite od njihovih uzročnika.  Uvijek se kaže kako je prevencija najbolji lijek. Jednostavnim promjenama u ponašanju možete produžiti mladoliki izgled i odgoditi pojavljivanje bora.

ljepota - Kako spriječiti nastanak bora

Najvažnije je da se štitite od sunca. Nanosite kvalitetna sredstva za njegu koja sadrže zaštitne faktore na lice, vrat, dekolte i ramena. Ova područja najizloženija su sunčevom zračenju.

ljepota - Kako spriječiti nastanak bora

U prehranu uvedite mnogo orašastih plodova, poput lješnjaka i badema. Antioksidanti prisutni u njima zamjenjuju hormone koje naše tijelo počinje producirati nakon 35. godine. Orašasti plodovi će duže održati vašu kožu mladom.

ljepota - Kako spriječiti nastanak bora

Stres igra značajnu ulogu u starenju. Opuštanje je sastavni dio njege kože.

ljepota - Kako spriječiti nastanak bora

Pušenje je jedan od najštetnijih faktora. Prestanite pušiti i na taj način usporite nastanak bora. Ako niste pušač, ali oko sebe imate pušače dim iz vašeg okruženja također će djelovati na vašu kožu. Isušit će je i učiniti grubom. Čistite kožu redovito i vlažite nešto češće u toj situaciji.

Potpuno je jasno da se bore ne mogu potpuno spriječiti niti izbjeći. No, na njihov intenzitet, ali i upečatljivost se može djelovati. Genetika je bitna, no osim genetike stil života, kao i njega lica može napraviti razliku.

Bore postaju vidljivije odnosno pojačavaju s e s godinama. No, nema točno definirane godine kada bore počnu nastajati niti kada postanu jače. Dok će kod nekih prve bore se pojaviti već u dvadesetim kod drugih će to biti kasnije.

Bore su znakovi starenja, a od starenja ne možemo pobjeći. S godinama je sve manja sinteza kolagena i elastina, te koža gubi svoju čvrstoću. Koža postaje tanje, manje hidratizirana, gubi hijaluron…

Upravo ta područja koja najviše utječu na pojavu bora s jedne strane bi trebalo prevenirati prehranom i stilom života, dok s druge strane sve više kozmetičkih proizvoda nudi upravo te sastojke.

Kao što je iznad navedeno zaštita od sunca i oštećenja kože djeluje da ona dulje ostaje čvrsta i sporije stari, slično je i s pušenjem kao i prehranom. Kada unosimo više sastojaka prehranom koji pomažu koži proizvoditi i zadržati elemente koji s godinama nestaju, može se donekle usporiti procese starenja.

Istraživanje „Skin Wrinkling: Can Food Make a Difference?” je pratilo utjecaj namirnica koje se konzumiraju na pojavu bora te došlo do zaključka da na izraženost bora utječe vrsta hrane koja se konzumirala.

Maslinovo ulje s esencijalnim mastima koje sadrži te vitaminom E, je samo jedna od namirnica koja može pomoći u prevenciji.

Više: Hrana kojom se borite protiv starenja – Ljepota COVER magazin

Vezano: