19. travnja 2024.

Ljepota COVER magazin

Odlične ideje za ljepotu i njegovan izgled

Pravilno nanesite kremu za sunčanje

Lijepo vrijeme je pred nama, a to znači da se sada trebamo dobro zaštititi od štetnih sunčevih zraka...

Pravilno nanesite kremu za sunčanje

Lijepo vrijeme je pred nama, a to znači da se sada trebamo dobro zaštititi od štetnih sunčevih zraka. Već se neko vrijeme ponavlja važnost zaštite od sunca, kao i da se smanji izlaganje suncu u kritično vrijeme dana. Ovo su najčešće pogreške koje radimo u ljetnim mjesecima kada nanosimo kreme za sunčanje pa ih pokušajte ove godine što više izbjeći:

– Ne nanošenje kreme – Kako biste spriječili štetno zračenje nanesite na kožu kremu s zaštitnim faktorom. Nemojte čekati da izgorite da biste se počeli mazati.

– Nanošenje slabog zaštitnog faktora – Ako znate da ćete biti na suncu nemojte kupiti kremu s faktorom 6. Dobro zaštitite svoju kožu pa kupujte kreme s 30+ faktorom.

– Rijetko nanošenje kreme – Prilikom svakog izlaska iz vode ponovno se namažite kremom. Ukoliko vam to ne odgovara jer ste više u vodi tada koristit vodootporne kreme za sunčanje, no, uzmite u obzir da i njih treba obnavljati.

– Korištenje starih krema – Obvezno provjerite rok trajanja vaših krema. Korištenjem starih krema za sunčanje kojima je istekao rok trajanja nećemo dobiti zaštitu koju očekujemo.

– Čekanje s nanošenjem kreme – Kremu sa zaštitnim faktorom najbolje je nanijeti prije izlaska na sunce, ne čekati da osjetite kako vaša koža gori.

– Polovično nanošenje kreme – Nemojte zaboraviti tjeme, uši, usne, očne kapke i sl. Kremu za sunčanje bi trebalo nanijeti na sve izložene dijelove tijela.

Što označava SPF na kremama?

SPF je kratica od Solar Protection Factor (Faktor zaštite od sunca) i govori koliko možemo ostati na suncu uz pravilnu primjenu dotičnog sredstva za sunčanje.

On se množi s prirodnim vremenom koje možemo provesti na suncu i prema njemu možemo izračunati koliko dugo smijemo ostati na suncu bez opeklina. Npr. ako obično možemo na suncu bez crvenila ostati 10 minuta uz faktor 15 možemo ostati 150 minuta.

S tim da se zaštitni faktori ne množe i ne zbrajaju, tako da ako dva puta nanesemo sredstvo ne znači da možemo ostati na suncu još dva puta duže, a ni ako nanesemo dodatno još neko drugo sredstvo.

Krema sa zaštitnim faktorom SPF 15 može blokirati do 93% sunčevih zraka, dok ona sa faktorom 30 blokira oko 97% sunčevih zraka.

Kreme za sunčanje mogu biti s kemijskim ili mineralnim filterima.

Kod izbora kreme za sunčanje obratite pažnju na to da li krema štiri od UVA i od UVB zraka.

Kako izabrati kremu za lice sa zaštitnim faktorom

Kreme za lice s mineralnom zaštitom uglavnom sadrže cink i titanium dioksid koji djeluju kao fizički blokatori te odbijaju sunčeve zrake. S druge strane kreme za sunčanje sa kemijskim filterima upijaju sunčeve zrake.

Cink u sastavu mineralnih krema djeluje isušujuće, no njegovim kombiniranjem s drugim sastojcima u kremama za lice može se dobiti i hidratantni efekt. Stoga će izbor ovisiti i tipu kože koji imate. Cink regulira lučenje sebuma te može pozitivno djelovati na kožu sklonu aknama i na masnu kožu. Stoga su kreme sa mineralnom zaštitom dobar izbor za one s problematičnom kožom lica. No, to ne znači da neke kreme sa mineralnom zaštitom nisu prilagođene i osobama sa suhom kožom lica. Isto tako, ako preferirate mineralnu zaštitu, a imate suhu kožu lica kombinirajte ovakve krem s drugim hidratantnim proizvodima poput seruma i krema za lice.

Ako tražite kremu sa zaštitnim faktorom a prioritet vam je borba protiv bora, možete tražiti kremu s anti-ageing efektima. No, i dalje vodite računa i o tipu kože koji imate, odnosno da li je masna, normalna, suha…

Ukoliko tražite kremu sa zaštitnim faktorom za plažu, tražit vodootporne ili obavezno ponovno nanesite kremu.

Kreme sa zaštitnim faktorom dostupne su u različitim oblicima poput sticka, kreme, losiona, spreja… Ovisno o vašem ritmu i stilu života izaberite koji vam najviše odgovora.

Pročitajte i: