19. travnja 2024.

Ljepota COVER magazin

Odlične ideje za ljepotu i njegovan izgled

Celulit – kako ga se riješiti

Problemi s celulitom pogađaju oko 90 posto žena...

Celulit – kako ga se riješiti

Problemi s celulitom pogađaju oko 90 posto žena. A što smo stariji to više poteškoća s njegovim uklanjanjem imamo. S godinama opada mišićna masa, te starije osobe više celulita nakupljaju u svojim bokovima, stražnjici i trbuhu.

Celulita se ipak možete riješiti kombinacijom tjelovježbe, masaže i suplemenata. Trebate se usredotočiti na smanjenje mogućnosti nakupljanja masnoća u tijelu, a u isto vrijeme održati mišiće što je moguće čvršćima.

Šetnje, trčanje, plivanje i bicikliranje dobre su aerobne vježbe koje će održati vaše tijelo u formi.

Tvrdoglave masnoće ponekad mogu zahtijevati naporniji režim tjelovježbe, ali sve ovisi o tome koliko vašem tijelu treba. Ne zaboravite ni na istezanje jer ono popravlja fleksibilnost i ojačava mišiće.

Kako biste smanjili nastanak celulita držite se prehrane s malim udjelom masnoća, unosite što više povrća, voća i proteina. Proteini pomažu rekuperaciji mišića i smanjuju mogućnost opadanja mišićne mase.

Vitamini B, C i E, te minerali poput kalcija vrlo su važni u borbi protiv stanja i bolesti povezanih sa starenjem.

Starenje je često sinonim za neaktivan životni stil. A glavni uzrok celulita je neaktivnost. Budite aktivni i uključite se u mnoge fizičke aktivnosti da biste se riješili celulita.

Za učinkovit djelovanje protiv celulita potrebno je djelovati s više strana. Samo jedan pristup može biti spor pa čak i neučinkovit.

Neki od uzroka nastanka celulita su:

  • previše sjedenja
  • tjelesna masa
  • prehrana
  • alkohol
  • cigarete
  • gazirana pića.

Kada se uzmu u obzir neki od glavnih razloga celulita, jasno je da se mora djelovati na njih kako bi se riješili, ali i spriječili nastanak novog celulita.

Kako djelovati protiv celulita?

Celulita se nije lako riješiti te bi trebalo sveobuhvatno djelovati, najbolje bi bilo istovremeno na više načina. Neki od načina su:

  • unos dovoljno tekućini i hidrtaiziranje organizma
  • čajevi mogu pomoći protiv celulita
  • pravilna prehrana
  • tjelovježba – kretanje, trčanje, vožnja biciklom kao i ciljane vježbe za određene dijelove tijela
  • masaža
  • hormoni
  • godine
  • geni

optimalno bi bilo promijeniti stil života, pravilnije se hraniti, više kretati te istovremeno masirati zahvaćena područja celulitom.

Hidratacijom protiv celulita

U borbi protiv celulita bitan je dovoljan unos vode. Iako se unos vode često spominje za mnogo toga, ipak je kod mnogih nedovoljan: Ako niste sigurni koliko vode unosite, pokušajte ujutro odvojiti bocu s vodom iz koje ćete piti cijeli dan kako biste pratili unos vode. Dodavanje nascjeckanih krastavaca u vodu može biti dodatni saveznik u rješavanju problema celulita. Uz to, u unos tekućine se računaju i čajevi, te se mogu birati neki koji pomažu u rješavanju nakupljenog celulita poput čaja od maslačka. Više: Čaj od maslačka za mršavljenje i protiv celulita – COVER magazin.com

Čajevi protiv celulita

Neki od čajeva koji mogu pomoći protiv celulita su zeleni čaj, čaj od peršina, čaj od maslačka, čaj od preslice…

Čajevi djeluju na eliminiranje nakupljene tekućine u organizmu, pomažu tijelu da se riješi toksina, te istovremeno pomažu da tijelo ostane hidratizirano.

Prehrana za smanjenje celulita

Bitna je zdrava i pravilna prehrana, no neke namirnice mogu dodatno pomoći za eliminiranje celulita.

Protiv celulita prvenstveno može pomoći svježe voće i povrće, poput ananasa ili krastavaca.

Više: KRASTAVAC kalorije – Kako krastavci pomažu mršavljenju? – COVER magazin.com

ANANAS kalorije – Ananas za mršavljenje i protiv celulita – COVER magazin.com

Uz to trebalo bi izbjegavati namirnice s previše masnoća, soli, alkohol, zaslađena pića…

Prehrana je bitan faktor nastanka celulita, ali i njegovog smanjenja, te se promjenom prehrambenih navika može djelovati na sprječavanje nastanka novog celulita, kao i eliminaciju već postojećeg. Više o prehrani, koje namirnice birati, a koje preskočiti i anticelulitnoj dijeti: Anticelulitna dijeta – COVER magazin.com

Tjelesna aktivnost pomaže eliminiranju celulita

Tjelovježba je jedan od bitnih elemenata rješavanja celulita. Ukoliko želite djelovati na smanjenje celulita potrebno bi bilo kombinirati aerobne vježbe s ciljanim vježbama koje utječu na područja na kojima imate najviše celulita, uglavnom su to noge, odnosno bedra, te struk. Hodanje, trčanje, vožnja biciklom, samo su neke od vježbi koje mogu pomoći eliminirati celulit.

Više: Kako bez puno truda imati uzak struk – Ljepota COVER magazin

20 jednostavnih savjeta za manji struk i uži trbuh – O vama (covermagazin.com)

Noge Britney Spears postale su u samo dva tjedna savršene. Mogu li i vaše? – Ljepota COVER magazin

Masažom protiv celulita

Masaža je također bitna za smanjenje celulita. Masažom se popravlja cirkulacija, i djeluje direktno na područja na kojima ima najviše celulita. Masiranje se može prepustiti stručnjacima, te će vjerojatno rezultati biti brže vidljivi, ali se može i samostalno provoditi kod kuće. Masaža potiče cirkulaciju. Masaže se može raditi s kremama protiv celulita, ali i bez njih. Bitno je sustavno i često masiranje, budući da celulit neće brzo i lako nestati.

Masiranje i piling od taloga kave se često spominje kao jedan od načina za smanjivanje celulita. Talog kave se dodaje u neko ulje te se koža masira nekih 10 minuta i potom ispire Sadržaj kofeina i antioksidansa u kavi trebao bi pomoći u smanjenju celulita. S obzirom da i kokosovo ulje može djelovati na smanjenje celulita jedan od načina je da se u kokosovo ulje dodaje talog kave te s tom smjesom masira zahvaćena područja.

Celulit na stomaku – kako ga se riješiti

Celulit je relativno jednostavno prepoznati, radi se o nakupinama koje na koži izgledaju poput narančine kore. Može se pojaviti bilo gdje na tijelu, iako je najčešće najviše izražen na nogama, bedrima, kao i na stomaku. No, može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela, poput ruku, posebno na nadlakticama.

Neki od razloga pojavljivanja celulita na stomaku su slični kao i općenito kod celulita poput gena, nezdrave prehrane, godina, prekomjerne tjelesne težine, kao sjedilački način života s nedovoljno kretanje i tjelovježbe.

Uzrok celulita na trbuhu može biti i trudnoća, odnosno često se pojavljuje nakon trudnoće.

Nepravilna prehrana je jedan od glavnih uzroka, prerađena hrana s malo svježeg voća i povrća.

Jedan od uzroka može biti i česte fluktuacije težine, odnosno debljanja i mršavljenja, koža se debljanjem širi, te dolazi do više nakupljanja masnoća na trbuhu.

Upale u organizmu također mogu biti jedan od razloga nakupljanja masnoća na trbuhu.

Kako smanjiti celulit na trbuhu?

Kako bi se djelovalo na celulit na trbuhu trebalo bi prilagoditi ili promijeniti stil prehrane, s više voća i povrća, dovoljno hidratizirati tijelo.

Vezano: 20 jednostavnih savjeta za ravan trbuh u 2 tjedna – O vama (covermagazin.com)

Čajevi za vitak struk i smanjenje masnoća na trbuhu – COVER magazin.com

Jedan od načina za smanjenje celulita na trbuhu je vježbanje. No, ciljane vježbe za trbuh neće donijeti same rezultat, nego bi trebalo izvoditi aerobne vježbe koje sagorijevaju masnoće, te će se s tim vježbama smanjiti i masne naslage na trbuhu. Više: Jednostavne vježbe za trbuh – COVER magazin.com

Kako bi spriječili nastajanje novog celulita na trbuhu trebalo bi

  • piti dovoljno tekućine da tijelo bude hidratizirano
  • promijeniti prehranu, ona bi se trebala sastojati od više svježeg voća i povrća
  • smanjiti unos visoko prerađene hrane
  • smanjiti unos šećera
  • paziti na tjelesnu masu, smršaviti i pokušati ostati na istoj razini budući da fluktuacije utječu na pojavu celulita na stomaku
https://prirodnilijek.covermagazin.com/?p=2207