20. travnja 2024.

Ljepota COVER magazin

Odlične ideje za ljepotu i njegovan izgled

Vježbe za leđa

Bolove u leđima možete ublažiti vježbama kojima se jačaju


Vježbe za leđa

Bolove u leđima možete ublažiti vježbama kojima se jačaju leđni mišići, trbušni, te bedreni. Dobru fizičku formu možete izgraditi (i tada vam nisu potrebne dodatne vježbe) trčanjem, plivanjem ili nekom drugom stalnom aktivnosti. Ali ako se ne bavite ni jednim sportom tada možete vježbati ciljano na leđa.

Važno je vježbati redovito, svaki dan. Prije vježbanja se potrebno lagano zagrijati i istegnuti mišiće. Možete se zagrijati npr. nešto bržim hodanjem.

* Naslonite se uz zid, kao da ćete sjesti na stolicu, zatim se uspravite, ne mičući stopala. Ponovno se spustite uz zid u sjedeći položaj, zadržite se 5 sec. Ponovite vježbu 5 puta.

vjezba1

* Lezite na stomak. Ruke prislonite uz tijelo. Ravno podignite jednu nogu na 10-tak cm visine. Spustite. Ponovite isto i s drugom nogom. Ponovite vježbu 5 puta sa svakom nogom.

vjezba2

* Lezite na leđa. Podignite jednu nogu u položaj 90 stupnjeva, ako ne možete uspravno, lagano savijte nogu u koljenu. Spustite nogu. Ponovite isto i s drugom nogom. Ponovite vježbu 5 puta sa svakom nogom.

vjezba3

* Ostanite ležati na leđima. Savijte noge u koljenima i čvrsto oslonite na pod. Lagano zadignite tijelo i ruke, zadržite položaj 10 sec. Spustite se. Ponovite vježbu 5 puta.

vjezba4

* Lezite na leđa sa savijenim nogama u koljenu i naslonjenim na tijelo. Smjestite obje ruke ispod koljena i privucite noge što više možete prema tijelu. Ponovite nekoliko puta.

vjezba5

* Stanite iza stolice s naslonjačem. Dižite jednu nogu držeći koljena ravna. Vratite polako u početni položaj. Zatim isto napravite s drugom nogom. Ponovite vježbu 5 puta sa svakom nogom.

vjezba6

Stanite sa stopalima lagano razdvojenim u stabilan položaj. Smjestite ruke na donji dio leđa. Koljena nemojte savijati. Nagnite se prema natrag koliko možete, ali pripazite da ne izgubite ravnotežu.  Zadržite poziciju 2 sec. Ponovite vježbu 5 puta.

vjezba7