28. travnja 2024.

Ljepota COVER magazin

Odlične ideje za ljepotu i njegovan izgled

Trajanje kozmetike

Trajanje kozmetike

Svi proizvodi za šminkanje imaju svoj rok trajanja i to relativno kratak. Iako je na svim proizvodima otisnut, često je problem što se nakon kraćeg korištenja te oznake na proizvodu izbrišu! Ili na njima piše rok valjanosti od otvaranja proizvoda, a nije lako zapamtiti za svaki proizvod kad je otvoren!

Često nismo ni svjesni kakva je šteta od korištenja proizvoda kojima je istekao rok trajanja jer se ona ne vidi odmah. Hoće li vam zatvoriti pore, iziritirati kožu ili oči, izazvati alergiju, crvenilo ili peckanje, upalne procese i sl. ovisi i o vama, i o proizvodu.

Podloge – u pravilu se preporuča da se podloge za šminku ne koriste dulje od godinu dana do godinu i pol nakon otvaranja proizvoda. Također uzmite u obzir da je rok trajanja proizvoda na bazi vode kraći nego onih na bazi ulja. Ako neki proizvod niste koristili duže vrijeme pažljivo pogledajte kako sada izgleda i kakve je boje i gustoće, te ćete po tome utvrditi u kakvom je stanju.

Puder u prahu i kamenu i rumenila – rok je godina do dvije, ovisno o kvaliteti proizvoda. Nemojte koristit proizvode koji su promijenili boju, niti pudere u prahu koji su se zgusnuli i stvrdnuli jer su izgubili vlažnost.

Ruževi i sjajila za usta – oni obično traju 1 do 2 godine. Njih je dobro ne izlagati suncu i svjetlosti, kao i bilo kakvom drugom izvoru topline. Valjanost ćete ruževima produžiti ako ih po toplom vremenu čuvate u frižideru. Tekuća sjajila imaju limitiraniji rok od ruževa i njega je teško produžiti.

Olovke za oči i usta – trajanje olovke za oči i usta se procjenjuje na nekih 1-3 godine. Što ih više koristite to im se skraćuje rok trajanja, ne samo zbog toga što se tako i brže troše, nego što se onda na njima više nakupljaju bakterije. Tekući eyeliner pak imaju najkraći rok trajanja i u pravilu ih je najbolje koristiti maksimalno 6 mjeseci od datuma otvaranja.

Sjenila za oči – sjenila u kamenu ili prahu imaju rok trajanja i do 2 godine. Tekuća sjenila imaju kraći rok trajanja, kao i svi tekući proizvodi.

Maskara – ona je proizvod koji definitivno ima najkraći rok trajanja. Kvaliteta maskare opada od trenutka kad je prvi put otvorena. Što je proizvod više na zraku to se više uništava.

Lak za nokte – može se koristiti 1 do 2 godine. Lako ćete primijetiti kada više nije dobar jer se zgusne, ne nanosi se pravilno i sl.

Kreme i drugi kozmetički preparati – svi oni imaju ograničen rok trajanja, no njih najčešće potrošimo prije isteka tog roka. Pažnju treba obratiti na npr. kreme za sunčanje, koje se koriste samo ljeti, te ukoliko ih nismo potrošili čekaju slijedeću sezonu, iako to i nije najbolje rješenje jer one u međuvremenu često izgube svoju efikasnost.

Ako znate da vam neki tip proizvoda traje duže, a nema jasno otisnut rok trajanja, na dno zalijepite etiketicu s datumom otvaranja proizvoda. Ako to ne radite onda kad shvatite da je neki proizvod prilično dugo otvoren bolje bi bilo ga baciti nego koristiti. A iz svega gore navedenog možete zapamtiti da je neki rok od 2 godine maximalan za većinu proizvoda i 2godine nakon otvaranja niti jedan proizvod ne bi trebali koristiti.