28. ožujka 2024.

Ljepota COVER magazin

Odlične ideje za ljepotu i njegovan izgled

8 uobičajenih razloga akni kod odraslih osoba

Akne već odavno nisu samo mladenački problem. Akne kod odraslih osoba stanje su koje pogađa i muškarce i žene, pa čak i one koji su dobro prošli teenagerske dane po pitanju akni...

8 uobičajenih razloga akni kod odraslih osoba

Akne već odavno nisu samo mladenački problem. Akne kod odraslih osoba stanje su koje pogađa i muškarce i žene, pa čak i one koji su dobro prošli teenagerske dane po pitanju akni. Zbog čega?!

Stres

Kada je tijelo pod stresom, bilo mentalnim ili fizičkim, bijele krvne stanice idu prema površini da se bore protiv napadača. Posljedica toga su miteseri ili bijeli miteseri, a iz njih se razvijaju prištići i akne. Najbolja obrana je konzumiranje što više  namirnica koje imaju protuupalno djelovanje, kao i namirnica koje pomažu tijelu da bolje podnosi stres.

Previše sebuma

Sebum su prirodne masnoće koje tijelo luči. Na zdravoj razini sebum igra značajnu ulogu zaštite kože od vanjskog štetnog utjecaja i održavanja prirodne vlažnosti. Međutim, ako koža luči previše sebuma, on zatvara pore i rezultat su akne. Alfahidroksidna kiselina, bolje rečeno pripravci za lice koji je sadrže pomažu u ovom slučaju.

Mrtve stanice kože

Kada je sebum blokiran i ne može izaći na površinu kože oksidira i tako nastaju miteseri, crni potkožni prištići. Napravite piling jednom do dva puta tjedno kako biste redovito skidali mrtve stanice kože.

Bakterije

Previše sebuma na koži pogoduje razvoju bakterija, a bakterije izazivaju prištiće. Redovito umivajte lice i čistite ga antibakterijskim preparatima.

Masna hrana

Postoji dvojba među stručnjacima uzrokuje li hrana prištiće ili ne. Ali za svaki slučaj imate li prištiće smanjite unos masne i jako začinjene hrane.

Teška šminka

Kozmetika bazirana na ulju je vrlo teška i opterećuje vašu kožu, te gura višak sebuma i bakterije dublje u kožu, što vodi do upala i prištića. Uvijek provjerite sastojke i birajte proizvode namijenjene osjetljivoj i koži sklonoj aknama.

Vezano:

Akne – Prirodan način liječenja akni