Kako spriječiti starenje lica?!

Kako spriječiti starenje lica?!

Briga o vlastitom izgledu jedna je od važnih karika osobnosti, a njegovan i dobar izgled, pokazalo se može doprinijeti čak i poboljšanju mentalnog zdravlja i općeg stanja, primjerice poboljšanjem samopouzdanja. Stoga nema ništa loše u tome da želite izgledati bolje ili usporiti proces starenja, sve dok ne postajete opsjednuti s tim i prihvaćate da je starenje prirodni proces koji se nikako ne može potpuno odgoditi, nego tek pomalo usporiti. Međutim, i sitne promjene u ponašanju i njezi mogu učiniti veliku razliku.

Ako na vrijeme ne spriječite starenje lica počet ćete izgledati starije nego što zaista jeste. Lice je identitet vaše osobnosti i ljepote. Bez pravilne njege i pažnje, koža lica koja je vrlo tanka sama po sebi i nježna vrlo brzo će započeti pokazivati znakove starenja.

ljepota - Kako spriječiti starenje lica?!

Prva stvar kod njege kože i odgađanja procesa starenja je redovito čišćenje i korištenje hidratizirajućeg sredstva. Čišćenjem se uklanja nakupljana prljavština, šminka i masnoće iz pora i omogućava koži da diše pravilno. Čišćenje lica svaku večer prije spavanja je od velike pomoći za održavanje zdrave kože.

ljepota - Kako spriječiti starenje lica?!

Gubitak vlažnosti jedan je od glavnih razloga zbog čega starija koža postaje isušena, puna bora i smežurana. Redovito  korištenje hidratizirajućih sredstava održat će kožu nježnom i mladolikog izgleda.

ljepota - Kako spriječiti starenje lica?!

Vrlo dobar način za usporavanje procesa starenja je korištenje krema sa zaštitnim faktorom. Ultraljubičaste zrake oštećuju kožu, a posebno uzrokuju nastanak tamnih mrlja i povećavaju isušenost. Zbog toga kad god izlazite iz kuće nanesite dobro sredstvo za zaštitu od sunca, ne samo na lice nego i na vrat, dekolte i ostale suncu izložene dijelove tijela.

ljepota - Kako spriječiti starenje lica?!

Odgoditi starenje kože nemoguće je bez pravilne prehrane. Uravnotežena prehrana bogata žitaricama, voćem, povrćem, jezgričastim plodovima i s mnogo tekućine vrlo je važna. Jednako je važno prestati s pušenjem jer pušenje generira mnogo slobodnih radikala u ubrzava proces starenja kože

ljepota - Kako spriječiti starenje lica?!

Na kraju, redovitu tjelovježbu ne smijemo zaboraviti. Vježbanjem poboljšavate protok krvi, a time prenošenje nutrijenata sve do kože lica. Obogaćena kvalitetnim tvarima koža će se lakše odupirati štetnim utjecajima iz okoliša, te brže oporavljati, te na taj način ćete usporiti proces starenja.

Osim bora koje su najočitiji znakovi starenja lica, kako starimo primijetit ćemo još neke strukturalne promjene:

  • linija korijena kose se povlači i čelo postaje sve veće
  • kapci padaju
  • nosnice padaju.

Sve ovo događa se jer tkivo na licu slabi i gubi svoju čvrstoću. Osim ovoga što vidimo, u pozadini se također odigravaju značajne promjene. Dok smo mlađi, masnoće u licu su ravnomjerno raspoređene, te čelo, lice, brada izgledaju pupasto. Kako starimo masnoće se gube, točnije spuštaju prema dolje, tako ćemo primijetiti kako gornji dio lica gubi čvrstoću i postaje „koščatiji”, a podbradak se povećava.

Čak i ako imate dobre gene i radite sve ono iznad navedeno, proces starenja je neizbježan, zbog toga za mladoliki izgled lica kreirani su tretmani koje provode stručne osobe ili kreme koje se koriste na liječnički recept.

Kreme koje sadrže retinoide, komponente usko povezane s vitaminom A (njegovi su derivati), smanjuju bore i druge znakove starenja kože tako što potiču proizvodnju kolagena.

Injekcije botoxa još su jedan način za „peglanje” bora na licu. Posljednjih deset godina odobrena je upotreba botoxa u kozmetičke svrhe. On paralizom mišića dovodi do glačanja mimičkih bora.

Dermalni fileri su također proizvodi za tretiranje bora. U pravilu se koristi kolagen ili hijalouronska kiselina koja je svojim sastavom vrlo slična prirodnim sastojcima kože, aplicira se injekcijom u kožu, a djelovanje pola godine do godinu.

Laserski tretmani također pomažu. Energija lasera djeluje u dubljim slojevima kože, na neki način stimulira upalu, koja vodi do proizvodnje prirodnog kolagena.

Vjerojatno se pitate kada započeti s tretmanima protiv starenja lica. Mnogi stručnjaci se slažu da bi neagresivne tretmane poput pravilne njege i prehrane trebalo započeti čim prije, dok s agresivnijim treba pričekati kako se ne bi napravila neka šteta.


Komentari

Odgovori

*