Pravilno nanesite kremu za sunčanje

Pravilno nanesite kremu za sunčanje

Lijepo vrijeme je pred nama, no, to što sunca nije bilo dugo ne znači da se sada ne trebamo dobro zaštititi od štetnih sunčevih zraka. Ovo su najčešće pogreške koje radimo u ljetnim mjesecima kada nanosimo kreme za sunčanje pa ih pokušajte ove godine što više izbjeći:

– Ne nanošenje kreme – Kako biste spriječili štetno zračenje nanesite na kožu kremu s zaštitnim faktorom. Nemojte čekati da izgorite da biste se počeli mazati.

– Nanošenje slabog zaštitnog faktora – Ako znate da ćete biti na suncu nemojte kupiti kremu s faktorom 6. Dobro zaštitite svoju kožu pa kupujte kreme s 30+ faktorom.

– Rijetko nanošenje kreme – Prilikom svakog izlaska iz vode ponovno se namažite kremom.

– Korištenje starih krema – Obvezno provjerite rok trajanja vaših krema.

– Čekanje s nanošenjem kreme – Kremu sa zaštitnim faktorom najbolje je nanijeti prije izlaska na sunce, ne čekati da osjetite kako vaša koža gori.

– Polovično nanošenje kreme – Nemojte zaboraviti tjeme, uši, usne, očne kapke i sl.

Što označava SPF na kremama?

SPF je kratica od Solar Protection Factor (Faktor zaštite od sunca) i govori koliko možemo ostati na suncu uz pravilnu primjenu dotičnog sredstva za sunčanje.

On se množi s prirodnim vremenom koje možemo provesti na suncu i prema njemu možemo izračunati koliko dugo smijemo ostati na suncu bez opeklina. Npr. ako obično možemo na suncu bez crvenila ostati 10 minuta uz faktor 15 možemo ostati 150 minuta.

S tim da se zaštitni faktori ne množe i ne zbrajaju, tako da ako dva puta nanesemo sredstvo ne znači da možemo ostati na suncu još dva puta duže, a ni ako nanesemo dodatno još neko drugo sredstvo.

Kreme za sunčanje mogu biti s kemijskim ili mineralnim filterima.

Pročitajte i:

Prirodna sredstva za sunčanje i brže tamnjenje kože

 

Ostavite komentar

*