Zdravi i na plaži – sredstva za sunčanje

Zdravi i na plaži – sredstva za sunčanje

Nije dovoljno na plaži nanijeti sredstvo za sunčanje, prije izlaganja suncu svoju kožu morate dobro pripremiti. To uključuje vanjsku pripremu (kreme, ulja), ali treba ojačati i prirodni obrambeni sustav.

Koža se od štetnih utjecaja brani i prirodnim procesom znojenja koje je pojačano u toplije vrijeme, stoga se preporuča uzimanje dovoljno tekućine, najmanje 2 l dnevno. Na taj način ćete spriječiti dehidraciju koja bi vam mogla ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje.

Ako se namjeravate dugoročnije izlagati suncu korisno bi bilo uzimati vitamin E, koji koži pomaže pri obrani od štetnih sunčanih zraka.

Prije odlaska na godišnji odmor obnovite svoju zalihu krema i losiona. Na njima se nikako ne isplati štedjeti.

Na tržištu postoje dvije vrste zaštitnih sredstava protiv štetnog djelovanja sunca. Prva zaštite se stvara, kreirajući fizičku prepreku između kože i sunca. Takav je primjer cinkova mast. Ta se sredstva obično upotrebljavaju za manje dijelove tijela kao što su nos ili usne.

Druga vrsta su proizvodi koji sadrže PABA koji zaustavlja UVB zrake, ali takvi proizvodi ne zaustavljaju potpuno UVA zrake. Međutim, u novija, kvalitetnija sredstva dodaje se avobenzon, koji štiti i od UVA zraka.

Nije važno o kojem se sredstvu radilo koristite ga obilno. Najbolje je pustiti da ih koža sama upija bez trljanja ili umasiravanja.

Na početku ljetovanja dajte koži priliku da se navikne na sunce. Višesatno izlaganje vam može samo naškoditi. U jednom danu ne smijete biti na suncu dulje od tri sata. Sunce potpuno izbjegavajte između 10 i 15 sati. Nikakva krema vas u to vrijeme ne može zaštiti. U tom dnevnom razdoblju ne možete ni lijepo preplanuti, jedino što možete je izgorjeti. Najbolje vrijeme za izlazak na sunce i za preplanulu put je negdje oko 17 sati pa do zalaska sunca.

Poslije sunčanja i kupanja u slanoj vodi tuširanje ovisi o osobnim željama. Postoje tvrdnje kako je sol najbolji lijek za kožu, dok u nekim slučajevima joj šteti. Imate li osjetljivu kožu bilo bi poželjno nanijeti losion namijenjen koži nakon sunčanja. Ti proizvodi su nježni za kožu, pomoći će očuvati boju i umiriti eventualne manje opekotine.

Umjesto losiona poslije sunčanja može poslužiti i obični losion u koji ste dodali nekoliko kapi eteričnog ulja lavande.

Ukoliko vam koža ipak pocrveni stari trik s naribanim krumpirom najbrže će pomoći. Svjež krumpir ogulite i naribajte. Nanesite na lice i tijelo poput maske i ostavite da djeluje dok ne izvuče toplinu. Nakon toga se istuširajte i na lice nanesite umirujuću kremu.

Sredstva za sunčanje

Danas na tržištu postoje mnoga sredstva za sunčanje (kreme, losioni, gelovi, mlijeka…) u najrazličitijim oblicima. Kako izabrati?

Kreme za sunčanje

Njihov sastav je bogatiji pa istovremeno služe za dodatnu njegu. Preporučuju se za osjetljive dijelove tijela poput lica i dekoltea, a ovisno o aktivnim sastojcima spriječit će nastanak bora, pigmentacijskih mrlja ili sl.

Mlijeka za sunčanje

Brzo se upijaju i lakše razmazuju. Prikladna su za sve dijelove tijela i većinu tipova kože.

Losioni za sunčanje

Brzo se upijaju i na koži ne ostavljaju masne tragove. Osim zaštite od sunca koži nadoknađuju izgubljenu vlažnost.

Gelovi za sunčanje

Imaju nemasnu strukturu pa su prikladni za osobe s masnom i mješovitom kožom. Ovisno o sastavu ponekad i hlade kožu.

Sprejevi za sunčanje

Jednostavni za nanošenje i praktični.

Pjene za sunčanje

Zahvaljujući svojoj strukturi posebno su ugodne za nanošenje, brzo se upijaju i ne ostavljaju tragove.

Ulja za sunčanje

Uglavnom su manjih zaštitnih faktora, a koriste se kod kože koja je već preplanula. Neka ubrzavaju tamnjenje.

Želite li umjesto kupovnih ulja za sunčanje koristiti maslinovo ulje u njega dodajte eteričnog ulja kokosa. Kokos će potpuno prekriti miris maslinovog ulja.

Više o prirodnim sredstvima koja možete koristiti za zaštitu od sunca:


Komentari

Odgovori

*