Tvrde i oštećene zanoktice

Tvrde i oštećene zanoktice

Stavimo li po strani manikuru, možda o noktima ne razmišljate previše, ali tvrde i neuredne zanoktice vam vjerojatno smetaju.

Oštećene zanoktice djeluju neuredno, smetaju pri obavljanju poslova, ali vjerovali ili ne najčešći uzrok otvrdnjenja i oštećenja zanoktica je grickanje noktiju i zanoktica. Bilo da je to živčana navika ili jednostavno navika, trebate je se pokušati čim prije osloboditi. Osim grickanja oštećenja mogu nastati pri obavljanju nekih poslova, kao i pri korištenju jakih sredstava za čišćenje koja izravno oštećuju zanoktice.

Oštećene zanoktice povećavaju mogućnosti za razvoj infekcija oko noktiju, zbog toga je jako bitno brinuti o njima i spriječiti moguća oštećenja.

Dobra vijest je da oštećene zanoktice relativno brzo zacjeljuju same od sebe, ali samo ako im to dopustite i ne stvarate nova oštećenja. Postoje i mnogobrojni tretmani, od medicinskih do kozmetičkih, ovisno o ozbiljnosti oštećenja. Ali ako samo malo više obratite pažnju na zanoktice možete i sami sebi pomoći te imati uredne i meke zanoktice.

Kako biste trebali tretirati oštećene zanoktice?!

Tretiranje oštećenih zanoktica ovisi o tome kolika je razina oštećenja. Ako grizete zanoktice vjerojatno imate tek manje ranice. Trebate oštećeno područje malo dezinficirati alkoholom, te staviti flaster preko oštećenog mjesta. Ako to napravite i prestanete grickati ili dirati zanokticu ubrzo će biti izliječena.

Postoji velika mogućnost da ukoliko dirate oštećenje na zanoktici da će se pretvoriti u infekcije. Tada će vam možda trebati liječnička pomoć, kao i kod gljivičnih upala koje zahtijevaju posebne medikamente.

Još jedan od uzroka zanoktica je isušena koža oko noktiju. Kada je koža isušena, zanoktice gube prirodnu masnoću koja ih drži nježnima i mekanima. Ovo se dešava posebno u ekstremnim vremenskim uvjetima, kada su previsoke temperature ili ekstremne hladnoće. Ovaj problem možete tretirati hidratantnim kremama ili uljima. Svaku večer prije spavanja namažite zanoktice maslinovim ili nekim drugim uljem.

Prevencija nastanka zanoktica obično znači da ćete se morati osloboditi nekih loših navika.

Ako primjerice nastavite grickati nokte i zanoktice nema tog tretmana koji vam može pomoći. Međutim, kada nokte i zanoktice grickate nesvjesno vjerojatno je lakše reći da ćete prestati nego prestati. Možete probati s nošenjem pamučnih rukavica ili umasiravanjem neke tekućine koja je lošeg okusa. Tu vam može pomoći ekstrakt sjemeniki grejpa, poznat kod nas pod nazivom citrofit. To je bezmirisna tekućina koja djeluje protuupalno, a gorkog je okusa, pa će vas to odvratiti od grickanja.

Vitamin E se također može koristiti za liječenje isušenih zanoktica. Probušite kapsulu vitamina E i masirajte zanoktice uljem iz nje.

Također, već je svima poznato da se prehrana ogleda u zdravlju noktiju i zanoktica. Kako biste spriječili nastanak neurednih zanoktica nužno je zdravo se hraniti, namirnicama bogatim vitaminima A, B, C, D i E. Osim toga, cink i kalcij su također vitalni za održavanje zdravih zanoktica. Izbjegavajte alkohol, šećer i zasićene masne kiseline.

Kako brzo omekšati zanoktice kućnim tretmanom?

Umočite ruke u toplu vodu i spužvom za tabane sastružite tvrdu kožicu zanoktica pazeći da dodatno ne ozlijedite kožu.

Uzmite žličicu mlakog maslinovog ulja i umasirajte u zanoktice.

Izmiješajte žlicu meda, dvije žlice limunovog soka i pola čaše tople vode. Uronite u tu tekućinu nokte. Držite nekoliko minuta. Prirodno osušite, a zatim isperite vodom. Nakon toga, ponovno umasirajte maslinovo ulje u zanoktice i ostavite da se upije u kožu.

Suhi nokti i oštećene zanoktice kao prvi znakovi starosti

Kako starimo nokti i zanoktice gube svoju vlažnost, a isušenju doprinosi često pranje ruku, te izloženost hladnoći. Dodatno učestalo korištenje lakova za nokte i odstranjivača slabi nokte. Ovaj problem postaje sve izraženiji s godinama, ali nije nepoznanica ni mladim djevojkama.

Nemojte žaliti uložiti u kvalitetnu hidratantnu kremu za ruke, najbolje s visokim zaštitnim faktorom, te ih kupite nekoliko. Jednu držite u automobilu, jednu u torbi, jednu doma, te jednu u uredu.

Brzi savjeti za duge nokte i zdrave zanoktice

– Konzumirajte namirnice koje sadrže dosta kalcija i cinka.

– Konzumirajte manje šećera

– Ne grickajte ni nokte ni zanoktice.

– Nemojte grubo skidati lak.

– Nježno ih sijecite i turpijajte kvalitetnim priborom.

– Ne koristite se noktima kao alatkom (pr. grebanje, struganje, kuckanje po mobitelu ili tastaturi…)

– Jedite manje zasićenih masti.

– Osigurajte dovoljan unos proteina.

– Nemojte nepotrebno sjeći zanoktice.

– Često nanosite na njih hidratantnu kremu.

– Ukoliko imate problema sa zanokticama brzu pomoć će vam pružiti krema za područje oko očiju jer je ona dovoljno hranjiva i za zanoktice.

Ostavite komentar

*