28. ožujka 2024.

Ljepota COVER magazin

Odlične ideje za ljepotu i njegovan izgled

Hrana kojom se borite protiv starenja

Na starenje kože utječe mnoštvo faktora: sunce, pušenje, nepravilna prehrana...

Hrana kojom se borite protiv starenja

ljepota - Hrana protiv starenjaNa starenje kože utječe mnoštvo faktora: sunce, pušenje, nepravilna prehrana… ali s mnogo toga se možete boriti i protiv starenja: sport, spa tretmani, kozmetički proizvodi itd.

ljepota - Hrana protiv starenjaIpak, ne biste trebali zaboraviti onu staru: «Ono ste što jedete».  Znanstvena istraživanja su pokazala kako postoji vrlo jaka veza između prehrane i starenja. Potvrđeno je kako bezličan i beživotan izgled kože dolazi od loše prehrane.

ljepota - Hrana protiv starenjaZa vrijeme stresnih razdoblja, ako pušite, živite u zagađenom okolišu vaša koža je sklonija nastanku bora, mrlja i sl. Ali ako jedete određenu hranu bogatu antioksidantima (vitamini A,C,E, selen, cink, betakaroten) šteta uzrokovana slobodnim radikalima može se neutralizirati. Visoku razinu antioksidanata možete pronaći u brokuli, mrkvi, špinatu, lješnjacima, rajčici, papaji, grožđu  i mangu.

ljepota - Hrana protiv starenjaTakođer, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama (riblje ulje, morski plodovi, bademi, ekstra djevičansko maslinovo ulje) odličan je partner u borbi protiv starenja. Konzumacija ovih namirnica pomoći će da vaša koža izgleda zdravije, mlađe, ali budući da je bogata kalorijama ne biste trebali pretjerivati.

ljepota - Hrana protiv starenjaVeliku pomoć može vam ponuditi i zeleni čaj. Odličan je u borbi protiv mnogih bolesti koje ostavljaju traga na vašem licu, a i izravno djeluje na kožu antioksidantnim i protuupalnim sastojcima.

ljepota - Hrana protiv starenjaZadnje, ali i ne manje važno, ako želite usporiti starenje kože morate piti dovoljno tekućine kako vaše tijelo ne bi dehidriralo. Voda pomaže staničnom metabolizmu u eliminiranju toksina i drugih štetnih tvari iz organizma.

ljepota - Hrana protiv starenjaAko vam hrana postane saveznik, a ne neprijatelj veće su vam šanse da usporite proces starenja.

Hrana bogata antioksidantima

Antioksidanti su spojevi koji se proizvode u tijelu ali i nalaze u hrani. Pomaž u obrani stanica od štete koje uzrokuju slobodni radikali.
Prehrana bogata antioksidantima može pomoći povećati razinu antiokridata u organizmu.
Hrana bogata antioksidantima: