27. travnja 2024.

Ljepota COVER magazin

Odlične ideje za ljepotu i njegovan izgled

Djeluju li kozmetički proizvodi?!

Djeluju li kozmetički proizvodi?!

Nije sva kozmetika ista, neka je kvalitetnija, a neka manje kvalitetna. Neka kozmetika ima bolje i više aktivnih sastojaka, neka manje. Natpisi na proizvodima često su samo marketinški trik, ali ne uvijek. Također, ne postoje najbolji preparati, postoje najbolje odgovarajući za svakoga posebno. Svaka koža na kremu reagira drugačije i uzrok vašeg problema, iako se na prvi pogled čini istim, može biti potpuno drugačiji od prijateljičinog. Krema koja je najbolja za nju, nije i za vas. Vi trebate pronaći kremu koja odgovara vašoj koži.

Iako je u moru proizvoda koji se nude na tržištu (i gdje se za svaki tvrdi kako je baš taj najbolji) teško prepoznati koji je najbolji za vas, vrijedi pokušati. Jednom kada pronađete onaj koji vam potpuno odgovara uvjerit ćete se da je potraga bila vrijedna truda.
Na primjer, ako niste zadovoljni izgledom svoje kose ili imate kosu koja je suha, pokušajte sa šamponima namijenjenim takvom tipu kose, ali svaki put kupite od drugog proizvođača dok ne pronađete jedan koji vam odgovara. Koji je pravi nećete primjetiti nakon prvog pranja, ali hoćete nakon nekoliko. Ukoliko ne osjetite razliku na kosi, kupite novi. Bitno je biti uporan i ne odustati nakon dva promašaja. Slično je sa svim preparatima.

Najbolje je pokušati s nekoliko sličnih proizvoda iz cjenovnog razreda koji inače kupujete, a potom pokušati s nekim jeftinijim ili skupljim proizvodom. Na taj ćete način, i ako pronađete dobar proizvod, izbjeći situaciju da ga ne možete kupiti jer vam je preskup za kontinuirano korištenje.

Potrebe kože se mijenjaju kako s godišnjim dobima, tako i s godinama, ali ovise i o prehrani, unosu vode, klimi u kojoj smo, kao i vlažnosti i suhoći zraka. Stoga je vrlo vjerojatno da vam isti proizvod neće jednako djelovati u svim tim uvjetima te ih je potrebno prilagoditi, rotirati i tražiti adekvatne.

Mnoge teorije se postavljaju oko sastojaka u kozmetičkim proizvodima, kako one koje će potvrditi da proizvodi djeluju, ali i da ne djeluju.

Antioksidantne kreme protiv starenja ne djeluju

Mnoge kreme, te vitamini i suplementi namijenjeni očuvanju mladosti kože ne djeluju, tvrde znanstvenici.

Istraživanje je pokazalo kako antioksidanti, glavni sastojak većine krema protiv starenja kože, a za koje se tvrdi da vraćaju vrijeme unatrag, nemaju ili imaju zanemariv učinak.

Istraživanje provedeno u Britaniji otkrilo ja kako je potrošnja novaca na vitamine protiv starenja i kreme, bacanje novaca, te da oni koji žele očuvati mladolik izgled moraju umjesto toga usredotočiti se na zdravu prehranu i uredan životni stil.

Dr. David Gems, sa sveučilišta u Londonu proveo je istraživanja kako bi utvrdio točnost teorije o slobodnim radikalima i starenju kože koja je dominantna posljednjih pedesetak godina: „Desetljećima stara tvrdnja da antioksidanti čuvaju mladost je netočna“. Dodaje kako je u teoriji točna, ali kada je proveo laboratorijski eksperiment dokazao je kako u njoj nema ili ima vrlo malo praktične istine.

Sličan eksperiment proveden je već ranije u SAD-u i dao je jednake rezultate.

Prema dosadašnjim tvrdnjama, slobodni radikali napadaju  organizam i uzrokuju starenje, a glavni borci protiv slobodni radikala su antioksidanti poput vitamina C ili E. Zbog toga su osobe uzimale dodatne količine tih vitamina ili kupovali preparate u kojima su sadržani kako bi usporili starenje.

Međutim, Dr. David Gems tvrdi da bilo koji vitamin u kremi nema učinka na bore. Ali da ne bude sve tako loše, dodao je kako zaštitni faktor u kremama zaista sprječava starenje, kao i konzumacija zdrave hrane, npr. zeleni čaj prema njemu usporava starenje, ali ne zbog pojedinih vitamina nego koktela sastojaka koji se zajedno bore protiv svih uzročnika starenja, a ne samo slobodnih radikala.

Vezano: