18. travnja 2024.

Ljepota COVER magazin

Odlične ideje za ljepotu i njegovan izgled

Najbolje kreme i losioni s ureom

Urea je sve češće sastojak koji se spominje u njezi suhe kože, ali i kože sa specifičnim problemima poput zadebljanja, keratoze, svrbeži... Prednost uree je što djeluje na dva načina, vlaži kožu, ali djeluje i kao blagi piling.
Najbolje kreme i losioni s ureom

Najbolje kreme i losioni s ureom

Urea je sve češće sastojak koji se spominje u njezi suhe kože, ali i kože sa specifičnim problemima poput zadebljanja, keratoze, svrbeži… Prednost uree je što djeluje na dva načina, vlaži kožu, ali djeluje i kao blagi piling.

Urea osim što vlaži kožu djeluje i kado keratolitičko sredstvo razgrađujući proteinski keratin u vanjskom sloju kože. Zbog toga je čest dodatak kremama protiv keratoze.

Urea u losionima i kremama za kožu pomaže odstraniti površinske odumrle stanice koje se često nakupljaju i dodatno djeluju na isušivanje kože budući da sprječavaju prodiranje sastojaka koji se nanose na kožu u dublje slojeve.

Urea može biti korisna kao sastojak u losionima za tijelo kod istovremene pojave suhe kože, ali i ljuštenja kože. No, urea bi za ove slučajeve trebala biti u sastavu losiona u većem postotku od 10%.

Urea kao sastojak može biti korisna kod suhe kože, kože koja se ljušti, svrbeži na koži, keratoza i drugih zadebljanja na koži…

Koncentracija uree u kremama i losionima

Postoje velike razlike u udjelima uree u proizvodima, te se mogu kretati od 1% do preko 40%.

Kreme i losioni s ureom koji su prvenstveno za hidrataciju kože mogu imati oko 2% uree. Kreme za lice uglavnom imaju takav postotak uree u sastavu.

U kremama i losionima za tijelo postotak uree u sastavu je često 10 do 20%. Kada je ureaa u sastavu iznad 10% do izražaja dolazi i njeno keratolitičko djelovanje, odnosno ona pomaže pilingiranju suhe kože koja se ljušti.

Kreme i losioni za tijelo s ureom od 10 do 15% u sastavu mogu pomoći dubinskoj hidrataciji kože, pomoći kod suhe kože, omekšavanja i smirivanja svrbeži i ljuštenja kože.

Kreme i losioni s udjelom 20-30% uree uglavnom će biti za intenzivniju hidrataciju i izraženije probleme. Kreme s udjelom preko 20% se uglavom koriste za ispucale pete, laktove, žuljeve…

Kreme s udjelom preko 40% uree su snažne te imaju izražena piling svojstva. Uglavnom su za lokalnu primjenu.

Neke od najboljih krema i losiona za tijelo s ureom su:

  • Aveo Med mlijeko s ureom 15%
  • Balea Md mlijeko za tijelo s ureom 15%
  • CeraVe Psoriasis Moisturizing Cream
  • Eucerin UreaRepair Plus losion za tijelo s 10% ureje i ceramidima
  • Eucerin UreaRepair PLUS 30% Urea Cream
  • Cetaphil Pro Urea 10%
  • Cetaphil Daily Smoothing Moisturizer for Rough & Bumpy Skin
  • Avene Acerat 10 krema za tijelo
  • SkinCeuticals Body Retexturing Treatment

Kreme za lice s ureom

Kreme za lice su ureom mogu biti dobar izbor za suhu kožu, djeluju na vlažnost, ali i elastičnost kože.

Najbolje kreme za lice s ureom

  • Clinique Dramatically Different Moisturizing Lotion
  • Eucerin UreaRepair Replenishing Face Cream 5% Urea
  • The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA

Kreme s ureom u visokim postotcima – urea 40

Urea 40 je posebna skupina proizvoda koji imaju visok udio uree u svome sastavu. Može se pronaći u različitim formulacijama, kao losion, krema, mast… I dok se kreme za uobičajeno korištenje kod problema suhe kože uglavnom rade s manjim koncentracijama 5, 10, 15 ili 20%, kreme s postotkom uree preko 40% su nešto drugačije.

Ovakve kreme su uglavnom namijenjene za lokalnu primjenu na zadebljanim mjestima kože poput peta, laktova i slično.

S ureom uglavnom vrijedi pravilo da što je u većem postotku u proizvodu to intenzivnije djeluje. Uobičajene koncentracije do 20% uree u proizvodima za njegu tijela su za primjenu na cijelom tijelu, te rješavanje manjih problema s kožom, ukoliko se isušena koža ili svrbež kože može nazvati manjim problemom. Proizvodi s ureom u visokom postotku se ne bi trebali nanositi na cijelo tijelo ili na lice, nego samo lokalno na posebno isušena područja poput ispucalih peta, na laktove, koljena…

Za korištenje proizvoda s 40% uree trebalo bi se posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

Vezano: