13. travnja 2024.

Ljepota COVER magazin

Odlične ideje za ljepotu i njegovan izgled

Lijepa koža u samo nekoliko koraka

Za početak, lijep ten počinje s dobrim zdravljem, što znači da u svoju prehranu trebate uključiti sve potrebne hranjive tvari, vitamine i minerale. Osnovne stvari koje trebaju vašoj koži...

Lijepa koža u samo nekoliko koraka

Za početak, lijep ten počinje s dobrim zdravljem, što znači da u svoju prehranu trebate uključiti sve potrebne hranjive tvari, vitamine i minerale. Osnovne stvari koje trebaju vašoj koži su čista voda, cink, protein soje, vitamin E, vitamin C, B-kompleks i omega 3 masne kiseline. Osim pravilne prehrane vašoj koži treba čišćenje, nanošenje tonika, vlaga i zašita. Ovo su savjeti kako svojoj koži dati ono najbolje:

Čišćenje: Prije svega, morate znati koji je vaš tip kože prilikom odabira proizvoda za čišćenje lica. Suha koža treba izbjegavati pjene za čišćenje, a koristiti mlijeko ili losion za čišćenje, dok će masnoj koži najbolje odgovarati pjene.

Nanošenje tonika za lice: Tonikom za lice uklanjate posljednje tragove make up-a s lica, vraćate pH ravnotežu i zatvarate pore prije nanošenja kreme za lice. Ukoliko imate suhu kožu koristite preparate na bazi bazge i sandalovine, za masnu kožu matičnjak i komorač, a za mješovitu kožu najbolja je kamilica.

Nanošenje hidratantne kreme: Krema koju nanosite na lice mora vašu kožu vlažiti tijekom cijelog dana, ali isto tako i pružati joj zaštitu, stoga obavezno kupujte kreme koje sadrže zaštitni faktor. Nemojte štedjeti ni na noćnoj kremi, ona neka također bude hranjiva.

Posebni tretmani:

– Ukoliko imate problema s tamnim podočnjacima, za područje oko očiju kupite kremu bogatu vitaminom E. Navečer, prije spavanja možete to područje i lagano masirati s proizvodima na bazi ovog vitamina.

– Maske za kožu mogu vašoj koži lica učiniti čuda. Ponovno stavljamo naglasak na odabir maske prema tipu kože.

– Barem jednom tjedno svojoj koži priuštite piling. Bez obzira kakav tip kože imali, uklanjanje mrtvih stanica će omogućiti koži da diše i vratiti vam svježinu.

Zablude vezane uz kožu

Dobri geni su poželjni, ali za lijepu kožu to nije dovoljno. Ona se mora redovito njegovati i trebaju se koristiti preparati koji joj odgovaraju.

Nažalost, u želji da što bolje izgledamo slušamo i neke zablude u koje lako povjerujemo. Evo nekoliko klasičnih mitova koji nas udaljavaju od lijepe kože.

Zabluda br.1
Tvoja koža će starjeti istom brzinom kao i mamina
To je donekle istinito, ali ne potpuno. Važnije su navike i okolnosti u kojima živite. Izlaganje suncu, konzumiranje alkohola, pušenje, stres i navike spavanja također bitno utječu na izgled vaše kože.

Zabluda br.2
SPF faktor govori koliko zaštitu dobivate od štetnog sunčevog zračenja
Postoje dva tipa štetnih sunčevih zraka: UVA, koje su odgovorne za starenje kože i UVB, koje su odgovorne za opekline. SPF faktor na boci je samo vodič koliku dobivate zaštitu od utjecaja UVB zraka. On ne govori štiti li proizvod od UVA zračenja. Kako biste zaštitili svoju kožu koristite kreme na kojima je naznačeno da štite i od UVA zraka, te koje sadrže korisne dodatke kao što je npr. vitamin C.

Zabluda br.3
Kozmetički preparati mogu vratiti mladost vašoj koži
Još uvijek ne postoji takav proizvod kojim biste uspjeli vratiti mladost. Kako starite, konture vašeg lica se opuštaju, gubite masnoću koja se nalazi ispod kože i vaša koža postaje opuštena. Utrljavanje bilo koje kreme ne može vratiti unatrag taj proces. Ali iako ne mogu vratiti mladost, neki preparati ipak mogu koži vratiti mladolik izgled, privremeno zategnuti, učvrstiti i hidratizirati kožu.

Zabluda br.4
Ako vam je koža osjetljiva na neki sastojak u određenoj kremi ne smijete koristiti kreme s tim sastojkom
Samo zbog toga što je vaša koža reagirala na jednu kremu s određenim sastojkom, ne znači da bi vaša koža reagirala na taj sastojak u drugoj kombinaciji. Ponekad reakciju izaziva kombinacija određenih sastojaka, a ne samo jedan od njih.

Zabluda br.5
Sve žene iznad 35 moraju nanositi puder
Puder često zna postarati kožu. Nakuplja se u porama i borama, te ih može učiniti dosta izraženijima nego što zaista jesu. Najbolji savjet je da se privremeno odreknete pudera i dovedete kožu u takvo stanje da vam on ne treba.

Zabluda br.6
Na starijoj koži se ne mogu pojaviti akne
Možda prištići koje neke starije osobe imaju na licu nisu jednaki onima koje su imali kao teenageri, ali su još uvijek akne. Neki kozmetički proizvođači imaju u svojim linijama proizvode namijenjene problematičnoj koži s aknama iznad 25-te.

Zabluda br.7
Trebate se držati onih proizvoda koji su vam u prošlosti odgovarali
Naša se koža mijenja jednako kako se i mi mijenjamo. Vjernost uvijek istim proizvodima nema smisla. Također i tehnologija napreduje, pa noviji proizvodi imaju mnogo bolje djelovanje, zbog toga se nemojte bojati eksperimentirati. Možda ćete koji put i pogriješiti, ali potraga će se isplatiti.