Njega usana zimi

Nježne i meke usne prvi su indikator fizičke ljepote. Budući da se koža na usnama vrlo lako isušuje, posebno zimi potrebno je više pažnje posvetiti njezi usana. Prema ayurvedskoj medicini usne pucaju, isušuju se i postaju bolne kada se energija „vata dosha“ povećava, a ona se povećava posebno u stresnim situacijama, težim životnim razdobljima, a povećanje može uzrokovati i kombinacija hladne i suhe zimske klime. Nevažno što uzrokovalo neprivlačan izgled vaših usana sljedeći savjeti trebali bi vam pomoći ukoliko već imate isušene usnice, a također i preventivno djelovati.

Njega usana općenito

– Na usnice nanosite isključivo prirodne balzame.

– Zaštitu možete ostvariti ukoliko prirodni maslac umasirate na usne i ostavite ga na njima neko vrijeme da djeluje.

– Prije nanošenja ruža nanesite biljni losion ili balzam na usne.

– Vrećicu crnog čaja izvadite iz tople vode i pritisnite usnicama nekoliko minuta. To će poboljšati prirodnu hidrataciju usana.

– Ne lickajte usne.

– Komadić tanke pamučne gaze premažite prirodnim maslacem, stavite preko usana i držite 20 minuta.

– Prije odlaska na spavanje ruž s usana uvijek uklonite koristeći biljni preparat za čišćenje, te preko nanesite tanak sloj maslaca.

Ispucale usne na rubovima

Budući da vaše usne ne mogu proizvesti prirodna ulja njih treba zaštititi od vjetra, sunca i hladnoće.

Kada vaše usne postanu ekstremno suhe, mogu početi pucati ili lomiti se što može biti vrlo bolno, posebno ako popucaju na rubovima.

Ako vam se to dogodi svaki put kada otvorite usta da biste jeli, nasmijali se ili pričali, osjetit ćete nevjerojatnu bol.

Za početak povećajte unos vitamina putem supelmenata koji uključuju vitamin E, C i B kompleks kako biste ojačali imunitet.

Koristite što blažu zubnu pastu, a posebno izbjegavajte one s mentom, jer ona može posebno iritirati ispucale usne.

Prije spavanja na ispucale rubove usana nanesite neku blažu kremu, ali u velikom sloju, a dobro bi bilo ako biste mogli nabaviti melem, nevenovu mast ili mast od gaveza i koristiti za tu svrhu tijekom noći.

Tijekom dana nemojte na usne stavljati debeli sloj ili uočljive bijele kreme, jer će tako vaš problem biti još izraženiji. Dovoljno je nanositi često balzam za usne.

Posebna njega usana zimi

Zimi je usnama potrebna posebna pažnja i njega. Dobar balzam za usne je nužan, a bilo bi dobro ako bi on u sebi sadržavao vitamin E, aloe veru i neko biljno ulje. Važno je da pročitate sve sastojke kako ne bi balzam sadržavao alkohol koji može dodatno isušiti usne i rubove usana.

Možete napraviti lagani piling usana koristeći meku četkicu za zube i med, te tako lagano izmasirati usne, a nakon toga isperite i nanesite mnogo balzama.

Neka vam usne budu stalno hidratizirane. Nemojte  lickati ili gristi usne jer na taj način samo pogoršavate situaciju.

Nikad nemojte dijeliti svoj balzam s nekim drugim. Ako imate neku infekciju na usnama i koristite balzam, nakon što infekcija prođe ili bacite taj balzam za usne ili odsijecite najmanje 1 cm od vrha, te ostatak prebrišite alkoholnim rupčićem. Na taj način ćete biti sigurni da ste uklonili bakterije.

Stvara li balzam za usne ovisnost?

Vjerojatno svaka osoba koju znate da koristi balzam za usne, zaista ga koristi u velikoj mjeri. Zbog toga je i nastao mit kako balzam za usne sadrži sastojak koji navodno isušuje usne, pa je na njih baš zbog tog sastojka potrebno stalno nanovo nanositi balzam.

Međutim, ne postoje nikakvi znanstveni dokazi ili istraživanja kojima je potvrđena ova teorija.

Stručnjaci vjeruju kako ovisno ponašanje korisnika balzama za usne potječe od želje i psihološkog učinka koji na njih imaju meke i nježne usne.

Kada nemaju balzama, oni jezikom vlaže usne kako bi im bile meke, a to ih isušuje. Od tud potreba za stalnim nanošenjem balzama.

Kako njegovati usne da budu spremne za poljubac

Želite staviti svoje usne u prvi plan i postići prirodan, a opet neodoljiv izgled. Pokušajte to postići uz pomoć slijedećih savjeta.

Korak 1.

Namažite usne balzamom za usne. Izbjegavajte one koji sadrže vaselin, jer će ruž s njega brzo skliznuti. Najbolje izaberite neki prirodnog sastava. Umjesto brzog nanošenja stikom, nanesite ga jagodicama prstiju i dobro utrljate u usnice. Ustavite da se upije nekoliko minuta.

Korak 2.

Ruž na usne nanesite jagodicom kažiprsta. Nakon toga nanesite sjajilo za usne. Prstima ublažite rubove.

Korak 3.

Kada ste gotovi s nanošenjem boje, lagano poljubite svoju ruku. Na taj način ćete se riješiti viška ruža na usnama, te spriječiti njegovo razmazivanje izvan rubova. Nakon toga spojite usne, kako biste još jednom izjednačili boju.

Pročitajte i:

Kako našminkati usne da izgledaju punije


Komentari

Odgovori

*