25. travnja 2024.

Ljepota COVER magazin

Odlične ideje za ljepotu i njegovan izgled

Azijska kozmetika i rutina njege lica – po čemu se razlikuje

Azijska kozmetika i njihova rutina njege lice popularna je širom svijeta.

Azijska kozmetika i rutina njege lica – po čemu se razlikuje

Azijska kozmetika, koja se često poistovjećuje s korejskom kozmetikom i njihova rutina njege lice popularna je širom svijeta.

U čemu se ona razlikuje od uobičajene njege lica. U tome što azijska rutina uključuje više koraka njege lica. No, i mnogi zapadni brandovi su već neko vrijeme prihvatili nove rutine i više koraka tako da sličan princip možete naći kod mnogih brandova.
S tim da kada čitate o azijskoj kozmetici to izgleda kompliciranije jer su svi koraci pobrojani odjednom, no, to ne znači da ih treba sve raditi svaki dan.

Osnovni koraci u azijskoj rutini njege lica su:

– dvostruko čišćenje u azijskoj rutini njege lica
To uključuje skidanje šminke mlijekom, uljima ili balzamima kao prvi korak.
Drugi korak je skidanje tih ostataka s gelom za umivanje.

– first essence u azijskoj kozmetici
First essence su proizvodi koji bi trebali ići prvi na lice nakon umivanja. Oni su po principu stavljanja nešto vrlo slično našim tonicima, ali se sastavom razlikuju od tonika. First essence su s više koncentriranim sastojcima za njegu kože lica. Vrlo često su u ovim proizvodima glavni fermentirani sastojci poput Yeast Ferment Extract, Bifida Ferment Lysate, Galactomyces Ferment Filtrate, Saccharomyces Ferment Filtrate…

– tonik ili toner u azijskoj kozmetici
Tonik ili popularno nazvan toner upravoz zbog toga što se razlikuje od klasičnih tonika na koje smo navikli. U azijskoj kozmetici tonik tj. toner je uglavnom nešto gušći od tonika i vrlo često ih ne trebate nanositi na blazinicu nego direktno na lice.

– essence ili serum u azijskoj kozmetici
To su koncentrirani proizvodi koji ovisno o tipu kože imaju sastojke koji na to djeluju. Vrlo često se u azijskoj rutini njege lica kombiniraju te u istoj rutini možete koristiti i serum i essence. Naravno, vrlo česte su kombinacije i dva seruma s različitim sastojcima.

– losioni ili emulzije u azijskoj kozmetici
Možemo reći da se radi o nekom tipu laganih krema, s tim da su rjeđi, brže se upijaju i idealne su za manse tipove kože, ali i za suhu kožu. Za izrazito suhu kožu su dobar dodatak između seruma i kreme, iako ako pronađete dobru emulziju koja vam odgovara čak i za suhu kožu mogu biti dovoljne za korištenje bez kreme.

– kreme za lice u azijskoj kozmetici

U suštini se ovaj tip njihovog proizvoda ne razlikuje od uobičajenih krema za lice.

– noćne maske za lice u azijskoj kozmetici
Za razliku od onoga na što smo naviknuli azijske maske za lice se vrlo čest nanose kao zadnji korak njege i ne ispiru se. One su neka vrsta jačih krema. Ovakve maske za lice su jako dobar izbor za one sa suhom kožom posebno u zimskom razdoblju.

– sheet maske u azijskoj kozmetici
Ovo su dodatni proizvod koji ovisno o tipu možete koristiti zasebno ili u nekom koraku u rutini, ovisno o tipu maske. Pružaju dodatnu i intenzivniju njegu.

– piling i maske za čišćenje lica
Piling i maske trebale bi biti redovno u rutini lica, 1-2 puta tjedno.

– kreme sa zaštitnim faktorom
U azijskoj rutini njege lica kreme sa zaštitnim faktorom su jako bitne i skoro neizostavne.

Naravno, ne trebate redovno koristiti sve korake lica. U čemu se sve ovo razlikuje od onog na što smo naviknuli? Ne previše, ako koristite svakako nekoliko koraka u njezi lica.

Neka osnova bi bila temeljito čišćenje lica. Zatim nanošenje proizvoda first essence i/ili tonik + serum i/ili essence + emulzija i/ili krema.

Nakon ovoga ako se radi o jutarnjoj rutini ide krema sa zaštitnim faktorom, a ako se radi o noćnoj rutini noćna maska za lice.

Često se postavlja pitanje da li koristiti samo azijske proizvode u rutini ako ste se odlučili za nju?!

To je individualno, ali generalno gledano, nema potrebe da znate svaki proizvod gdje se proizvodi i da ga po tome procjenjujete. Treba pronaći proizvode koji vam odgovaraju i njih uvrstiti u rutinu, neovisno o tome od kud su ili gdje se proizvode.

Sličnu rutinu možete imati i sa bilo kojim proizvodima. Osnova je da se lice treba temeljito čistiti, posebno navečer kada je bitno temeljito skinuti šminku.

Druga bitna stvar je da je teško očekivati od jedne kreme da riješi sve probleme lica, bilo da se radi o problematičnoj koži, suhoj koži ili borbi protiv bora.
Ukoliko kombinirate nekoliko proizvoda uključujući tonik, serum (ili čak i dva seruma) i kremu učinak će biti bolji. No, bitno je i pogoditi kombinaciju proizvoda koji vama odgovaraju.

Neki od popularnih brandova azijske kozmetike su:

MISSHA
TONYMOLY
COSRX
ETUDE HOUSE
DR.JART+
IT’S SKIN
BENTON
WHAMISA
SWANICOCO
MIZON
HADA LABO