Crno vino u borbi protiv starenja

Crno vino u borbi protiv starenja

Starenje je prirodni proces koji ne možemo zaustaviti, ali možemo učiniti što više toga da taj proces ublažimo. Tu uskače crno vino. Crno vino bogato je antioksidantima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, a osim toga sadrži i reserveratrol koji također usporava pojavljivanje znakova starenja.

Koristi crnog vina u borbi protiv starenja poznate su već mnogo vremena. Ako se konzumira umjereno, 1 čaša dnevno, antioksidanti i flavonoidi prisutni u vinu donose mnoge anti-aging koristi. Budući da je vino alkoholno piće, pretjerivanje može imati sasvim suprotan učinak, zbog toga se ne preporučuje da popijete više od 200 ml dnevno što je ekvivalent jednoj čaši.

Antioksidanti su već dugo vremena prepoznati kao jedan od najboljih načina za borbu protiv starenja.

Slobodni radikali u tijelu napadaju zdrave stanice i pretvaraju ih u male tvornice slobodnih radikala. Antioksidansi pomažu tijelu da se bori protiv slobodnih radikala sprječavajući ih da učine štetu stanicama.  Nakon što su slobodni radikali uništeni, crno vino se dalje usredotočuje na popravljanje funkcije stanica i popravak štete koju su izazvali slobodni radikali. Na taj način same stanice, a u konačnici i cijelo tijelo bolje funkcionira.

Zbog sadržanih antioksidanata i resveratrola u vinu vaša koža će zadržati bolja svojstva, te na taj način pomoći vam da što duže zadržite mladoliki izgled. Resveratrol je flavonoid koji se nalazi u prirodi, najviše ga ima u grožđu (njegovoj ljusci), kikirikiju i šumskom voću. O njegovoj korisnosti počelo se više raspravljati nakon 1992, kada je primijećen “francuski paradoks”, fenomen koji opisuje kako u nekim krajevima Francuske ljudi koji piju kvalitetna vina, unatoč prehrani bogatoj masnoćama i zasićenim masnim kiselinama rjeđe obolijevanju od kardiovaskularnih bolesti. Do danas su mnoga istraživanja pokazala kako umjerena konzumacija crnog vina smanjuje tegobe povezane s bolestima krvožilnog sustava i mnoge druge tegobe vezane uz starenje poput arterosklerolze, Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti, makularne degeneracija i mnogih drugih. Među vinima s najvećom koncentracijom elementa resveratrola su ona od sorti Syrah , Pinot Noir, Malbec i Muscat. Među vrstama grožđa s najvećim udjelom resveratrola je Malbec. Udio resveratrola ovisi o debljini kožice grožđa, pa ga tako više imaju vina s debljom kožicom. Isto tako, što je vino tamnije, pa tamnocrveno i ljubičasto grožđe također imaju najveće koncentracije resveratrola. Također, tradicionalnim procesima proizvodnje vina zadržava se mnogo više ovog vrijednog sastojka nego modernijim metodama.

Ispod pročitajte recept kako napraviti kuhano vino i zbog čega je dobro za vas.

Pročitajte i:

Koristi koje resveratrol daje

1.  Smanjuje  znakove starenja

Crno vino obnavlja elastična vlakna i kolagen epiderme, žvanjskog kožnog sloja. Može posvijetliti hiperpigmentaciju kože i pojačati onu koja je opuštena. Resveratrol, flavonoidi i taninska kiselina prisutni u vinu pomažu u popunjavanju bora i izražajnih linija. Pozitivne učinke možete ostvariti umjerenom konzumacijom vina, kao i kremama u kojima je sadržan rezveratrol.

2.  Štiti od štetnih zračenja

Crno vino, može smanjiti pojavu znakova starenja na koži. Ipak, ne zaboravite nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom, jer crno vine pomaže zaštiti, ali ne može zamijeniti kremu za sunčanje. Antioksidansi doprinose razvoju površinskog sloja koji štiti kožu od UVA zraka. Crna vina  aktiviraju obnovu epiderme i mogu smanjiti vjerojatnost dobivanja raka kože.

3.  Regenerira kožu

Umjereno pijenje crnog vina pomaže u prijenosu vitalnih hranjivih tvari kao i kisika kroz tijelo, a kako vaša koža treba kisik kako bi svi hranjivi sastojci došli do kože i kako bi  se koža pomladila posredno crno vino pomaže očuvanju mladolikog izgleda.

4.  Vlaži kožu

Konzumiranje crnog vina potiče a kada  je koža dobro hidratizirana, djeluje meko i glatko, te odiše mladolikošću.

5.  Pomaže očuvati mentalnu snagu

Crno vino sadrži resveratrol i njegovo redovito pijenje pomaže u smanjenju progresije Alzheimerove bolesti i drugih kognitivnih poremećaja.

Vezano:

Najbolja hrvatska vina


Komentari

Odgovori

*