29. ožujka 2024.

Ljepota COVER magazin

Odlične ideje za ljepotu i njegovan izgled

Masna kosa – kako je njegovati, koje su frizure prikladne

Kako riješiti problem masne kose, te koje su frizure prikladnije za ovaj tip kose...

Masna kosa – kako je njegovati, koje su frizure prikladne

Ako imate masnu kosu nemojte je šamponirati svakodnevno, posebno ne agresivnim šamponima. Možda se ne čini tako, ali čista kosa samo pogoršava problem. Kada perete kosu koristite blage i neutralne šampone, nemojte koristiti one „sve u jednom“. Ako vam je kosa prirodno masna ništa nećete postići grubim trljanjem tjemena dok ga perete. Najbolje bi bilo uzimati pramen po pramen kose među dlanove i umasirati šampon samo direktno u kosu.

Također, regenerator nanosite isključivo na vrhove kose, nikako nemojte regenerator nanositi u blizini tjemena.

Klonite se proizvoda za stiliziranje koji obećavaju sjaj kose i onih koji sadrže ulja.

Masna kosa pridonosi aknama na tjemenu, pa ako ste im skloni koristite šampone specijalne formule koja služi borbi protiv masne kose, te iritacija vlasište i prištića.

Prehrana za masnu kosu:

Kod masnog vlasišta preporučuje se izbjegavanje masne hrane, jer ona navodno pridonosi problemu. Jedite što više voća i povrća.

Neki od domaćih recepata za masnu kosu:

– Dodati u šampon malo sode bikarbone i time prati kosu. normalno isprati kao i obični šampon.

– U šampon dodati eteričnog ulja čajevca (tee tree oil). Prilikom svakog pranja u ruku dodati jednu do 2 kapi, dobro razmutiti u ruci, a zatim mješavinom oprati kosu.

7 brzih i jednostavnih modernih frizura za masnu kosu

Mnogi masnu kosu povezuju s rijetkim pranjem kose, što naravno nije uvijek točno. Neke osobe imaju jednostavan takav tip kose da se vrlo brzo masti, te bez obzira na svakodnevno pranje, ona izgleda tanko i izrepano. Za takav tip kose frizure ispod su odličan odabir.  Ali mogu poslužiti i ostalima kada jednostavno ne stignu oprati kosu prije izlaska.

Opušteni polurep

5 brzih i jednostavnih modernih frizura za masnu kosu

Nagnite glavu prema podu i stavite laka za kosu odostraga i sprijeda, rastresajući prstima dok se lak ne osuši. Skupite kopčom dio kose koji će ići u polurep. Peglom za kosu ili električnim uvijačem oblikujte kovrče na ostatku kose. Kosu kovrčajte ispod razine uha, ne iznad. Pustite ostatak kose koji ste bili odvojili. Svaku stranu zakačite ukosnicom lagano uvrćući.

Punđa 1

5 brzih i jednostavnih modernih frizura za masnu kosu

Iščetkajte kosu i šiške na vrhu glave i učvrstite žičanom ukosnicom. Od kose straga napravite punđu na sredini glave. Malo popustite prstima i spustite prema dolje.  Sada vam je ostao još samo dio kose iza uha. Omotajte pramenove oko kažiprsta i zajedno ih oblikujete u rep. Rep dvaput okrenite oko svoje osi, a zatim ga ukosnicama pričvrstite na punđu.

Rep s obručem

5 brzih i jednostavnih modernih frizura za masnu kosu

Odvojite šiške od ostatka kose. Prednji dio na kruni glave natapirajte kako biste dobili više volumena, nema veze što ostane neuredno jer i tako ćete taj dio pokriti šiškama.  Pustite prednji dio (šiške) i prebacite preko natapiranog dijela skupljajući kosu u niski rep. Učvrstite gumicom. Pramen kose omotajte oko gumice i učvrstite ga ukosnicom, te stavite obruč na kosu.

Punđa 2

5 brzih i jednostavnih modernih frizura za masnu kosu

Prebacite kosu preko glave i posprejajte lakom za kosu. Skupite  kosu kao da ćete vezati niski rep, zatim je uvrnite oko osi nekoliko puta i na sredini glave punđu učvrstite kopčom, ostavljajući ostatak kose da visi preko punđe unatrag. Pramenove iz ostatka repa uvijajte oko svoje osi i ukosnicama učvrstile na ostatak punđe.

Punđa 3

Punđa je također odličan odabir, možete napraviti nisku balerina punđu s razdjeljkom na sredini, ili visoku punđu s kosom začešljanom prema natrag.

Niski rep

5 brzih i jednostavnih modernih frizura za masnu kosu

Skupite kosu u niski rep i zavežite elastičnom gumom. Odvojite pramen i omotajte ga oko gumice. Lakom za kosu učvrstite nestašne pramenove.

Visoki rep

Začešljajte kosu i gumicom vežite u rep. Izdvojite pramen iz repa, te ga omotajte oko gumice.

Pročitajte i:

Kako fenirati kosu kao profesionalac