24. travnja 2024.

Ljepota COVER magazin

Odlične ideje za ljepotu i njegovan izgled

Maska za kosu – Kako odabrati masku za kosu prema tipu kose?

Maska za kosu je proizvod koji djeluje dubinski, odnosno ima lično djelovanje kao regenerator, samo je intenzivnije. Maske za kosu se mogu razlikovati prema sastavima, te sukladno tome biti namijenjene za različite tipove kose. Lijepa i njegovana kosa je cilj koji nije lako ostvariti bez adekvatne njege.

Maska za kosu – Kako odabrati masku za kosu prema tipu kose?

Kosa je izložena brojnim utjecajima, te podložna oštećenjima i pucanjima. Čak i kada se rijetko koriste dodatni proizvodi za kosu, kao i pegle ili sušila za kosu, kosa i dalje može biti oštećena. Lijepa i njegovana kosa je cilj koji nije lako ostvariti bez adekvatne njege.

Maska za kosu je proizvod koji djeluje dubinski, odnosno ima lično djelovanje kao regenerator, samo je intenzivnije. Maske za kosu se mogu razlikovati prema sastavima, te sukladno tome biti namijenjene za različite tipove kose.

Maske za kosu se mogu koristiti pri svakom pranju kose ili povremeno. To najviše ovisi o tipu kosu. Ukoliko je kosa suha i oštećena, može joj odgovarati često nanošenje maske za kosu. Dok će masnoj ili tankoj kosi one odgovarati povremeno. Osim toga kod ovog tipa kose, maska za kosu se može nanijeti prije pranja, kako naknadno ne bi otežavala kosu.

Ukoliko izaberete masku koja odgovara vašoj kosi ona je ne bi trebala dodatno mastiti niti otežavati. Maska za kosu može nahraniti ili hidratizirati vašu kosu.

Poseban segment su maske za obojenu kosu koje mogu pomoći da boja ostane duže sjajna na kosi.

Hranjive maske za kosu prikladne su za suhu i oštećenu kosu.

Koliko i kako će maska djelovati na kosu ovisi s jedne strane o sastojcima maske, te s druge strane da li je to odgovarajuća maska za vaš tip kose.

Maske za kosu mogu biti prirodne ili kupovne, ovisno o tome što preferirate, ali odličan izbor je i kombiniranje ova dva tipa maski.

Prednost prirodnih maski za kosu je što su dostupne, budući da se često rade od proizvoda koje se koriste u domaćinstvu, osim toga možete izabrati ovisno o trenutnom raspoloženju i stanju kose, prirodnu masku za kosu, odnosno ne mora se unaprijed odlučiti koju masku za kosu ćemo kupiti i koristiti. Također, s prirodnim maskama za kosu točno se zna koje sastojke nanosimo na kosu.

Koje prirodne maske odgovaraju vašem tipu kose pročitajte ovdje:

Kupovne maske za kosu mogu biti različitog cjenovnog ranga, kao i različitih aktivnih sastojaka. Njihova je prednost što masku za kosu možemo kupiti i staviti u kupatilo, bez neke pripreme, maska se može koristi za kosu. Kod kupovnih maski za kosu treba voditi računa o sastojcima, budući da količina aktivnih sastojaka može biti značajno različita od maske do maske.

Više o kupovnim maskama za kosu:

Kao maska za kosu se često samostalno ili u kombinaciji s drugim stvarima koriste i ulja. I kod kupovnih maski za kosu se često naglašava određeni sastojak, a upravo su ulja jedan od njih. Najbolje je pri tome koristiti hladno prešana ulja.

Ovisno o tome na što želite djelovati, treba birati i kupovne i prirodne maske za kosu.

Napr. za ubrzanje rasta kose mogu se isprobati sljedeća ulja:

Kokosovo ulje se ubraja među ulja koja imaju brojne blagodati za kosu. Kako koristiti kokosovo ulje za kosu:

Masku za kosu najčešće koriste osobe sa suhom ili oštećenom kosom, te postoje brojne varijante i kombinacije sastojaka koji se mogu koristiti: neke od receptura su:

Maska za kosu od meda je odličan izbor za suhu i oštećenu kosu.

Maska za kosu od jaja služi obnavljanju kose, a može se koristiti i za suhu i za masnu kosu:

Kako koristiti masku za kosu

maska za kosu se uobičajeno koristi nakon šamponiranja i ispiranja kose, drži se na kosi 3-10 minuta, no često na uputama piše i duže, stoga je najbolje ovisno o maski za kosu pratiti upute, te potom temeljito ispire. Maska za kosu se koristi umjesto regeneratora za kosu te nije potrebno pri istom pranju kose koristiti i regenerator i masku za kosu.

Maska za kosu se može za intenzivnije djelovanje i duže držati na kosu, a kako bi se pospješilo djelovanje sastojaka, na kosu s maskom za kosu bi trebalo staviti zaštitnu kapu koja će zadržavati temperaturu i omogućiti dublje prodiranje sastojaka.

Maska za kosu, osim ako nije namijenjena vlasištu, na njega se ne nanosi, kako ne bi dodatno otežavala kosu.

Maksa za kosu – kako odabrati prema tipu kose i kako je koristiti

Kako odabrati masku za kosu prema tipu kose?

Hidratantna maska za kosu

Ovakva maska za kosu je dobar izbor za suhu ili isušenu kosu. No, hidratantne maske za kosu su dobre i za normalan tip kose. Zdrava kosa će također imati koristi od ovog tipa maske za kosu. Kod kovrčave kose hidratantna maska popravlja teksturu kose, a ravnu kosu neće otežati.

Hidratantna maska za kosu je na neki način univerzalna maska za kosu.

Maska za kosu na bazi ulja

Maska za kosu često sadrži ulja poput maslinovog, kokosovog, arganovog ili nekog drugog ulja. Ulja imaju brojne koristi u njezi kose, no za neke tipove kosu mogu biti teška, te ih je dobro kombinatori odnosno rotirati sa hidratantnom maskom za kosu.

Proteinska maska za kosu

Ova maska je također pogodna za većinu tipova kose, posebno za povremeno korištenje. Opskrbit će kosu proteinima, ojačati je… No, ako imate zdravu i sjajnu kosu, preskočite ovu masku za kosu

Bond-Building maska za kosu

Ovakva maska za kosu su noviji tip maski za kosu koja je posebno namijenjena kemijski tretiranoj i na taj način oštećenoj kosi. Često se koriste drugačije od uobičajenih maski, odnosno nakon kemijskih tretmana kose, ili povremeno kao kura za kosu, nakon pranja kose, ili prije pranja kose. Postoji više tipova te je kod ove maske za kosu najbolje pratiti upute proizvođača.

Maska za kosu ravnu kosu

Ulja i proteini će pomoći da kosa ostane zdrava, te kako se ne bi stanjila.

Maska za kosu za kovrčavu kosu

Za ovaj tip kose dobar izbor je hidratantna maska za kosu koja pomaže zadržati strukturu kose te olakšava oblikovanje kose. Korisni su sastojci proteini kao i ulja.

Maska za gustu kosu

Glukoza, lipidi i proteini pomoći će da kosu držite urednom.

Maska za tanku kosu

Lagane hidratantne maske bit će dobar izbor.

Maska za suhu kosu

Za suhu kosu bi najbolje bilo kombinirati hidratantnu masku za kosu, hranjivu masku bogatu uljima, te masku s proteinima.

Maska za kosu – dodatni savjeti za korištenje

  • za intenzivniji tretman ostavite masku da djeluje duže ili preko noći
  • masku intenzivnije koristite nakon tretmana kose
  • stavite kapu za tuširanje kako biste pojačali učinak maske za kosu, budući da će se unutar kape stvoriti toplina koja pomaže da sastojci bolje prodiru u kosu

Vezano: