20. travnja 2024.

Ljepota COVER magazin

Odlične ideje za ljepotu i njegovan izgled

Najbolji serumi i kreme s hiijaluronskom kiselinom

Osim što je izrazito popularna kod dehidrirane kože, hijaluronska kiselina pomaže i reguliranju upalnih procesa, te pospješuje zacjeljivanje oštećenja na koži...

Najbolji serumi i kreme s hiijaluronskom kiselinom

Osim što je izrazito popularna kod dehidrirane kože, hijaluronska kiselina pomaže i reguliranju upalnih procesa, te pospješuje zacjeljivanje oštećenja na koži.

Hyaluronic Acid poznatija kao hijaluron čest je sastojak u serumima i kremama za lice. Glavna uloga je zadržavanje vode i vlaženje kože. Dakle jedna od glavnih uloga je hidrtiziranje kože. Hijaluronska kiselina pomaže i u popravljanju narušene lipidne barijere kože, zaglađuje kožu i popravlja općenito izgled kože. Koža djeluje svježije i vedrije. Hijaluron potiče i regeneraciju stanica kože.

Samim tim što popravlja strukturu kože, te hidratizira, hijaluronska kiselina djeluje i na ublažavanje bora, koje postaju manje vidljive i izražene.

Ukratko neke od prednosti korištenja hijaluronske kiseline u proizvodima su:

  • anti-aging efekt
  • hidratizira kožu
  • pomaže bržem obnavljanju i zacjeljivanju rana
  • povećava elastičnost kože.

Jedna od glavnih prednosti korištenja sastojka hijaluronska kiselina je što usporava starenje kože budući da je gubitak vlage jedan od faktora koji ubrzava proces starenja. Hijaluronska kiselina utječe na bore, ali i na elastičnost i čvrstoću kože.

U istraživanju „Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans”pri korištenju nano hijaluronske kiseline u proizvodima poput seruma, krema i losiona, nakon par tjedanakoža je bila hidratiziranija, te je imala bolju elastičnost. Ovo istraživanje je pokazalo i da hijaluronska kiselina kao aktivni sastojak što je manje molekularne težine ima veću probojnost te više pomaže hidrataciji kože.

Kreme i serumi s većim postotkom mogu dati bolje rezultate, no na nekim tipovima kože može se pojaviti kontra efekt. Stoga bi najbolje bilo ipak pratiti reakciju kože na serume i kreme koji se koriste. Ukoliko je hijaluronska kiselina više na popisu sastojaka, to znači da je veća koncentracija u proizvodu. No, i pri tome ne treba pretjerivati i općenito se smatra da je optimalno do 2% hijaluronske kiseline u proizvodu.

Istraživanje „Efficacy of cream-based novel formulations of hyaluronic acid of different molecular weights in anti-wrinkle treatment” pratilo je efikasnost vanjske primjene hijaluronske kiseline u proizvodima s udjelom 0,1% različite molekularne težine. Zaključak istraživanja je bio da svi proizvodi s hijaluronskom kiselinom su pokazali utjecaj na poboljšanje stanja kože u poređenju s placebo proizvodima, dok su proizvodi s hijaluronskom kiselinom manje molekularne težine imali bolje rezultate.

Hijaluronska kiselina u proizvodima dolazi pod različitim nazivima, a možete u sastojcima tražiti neke od sljedećih: hydrolyzed hyaluronic acid, sodium acetylated hyaluronate, sodium hyaluronate…

Hijaluronska kiselina ne bi trebala imati neke negativne efekte, no ukoliko se od proizvoda koji se koristi pojave, to može biti i od drugih sastojaka, a ne mora biti od hijaluronske kiseline.

Kako koristiti hijaluronsku kiselinu?

Hijalurosnka kiselina se dosta dobro slaže sa drugim sastojcima, te se ne mora izbacivati ili dodavati neki sastojak iz rutine kako bi hijaluronska kiselina djelovala. Općenito se proizvodi s hijaluronskom kiselinom mogu koristiti ujutro i navečer.

Najbolje bi bilo serum s hijaluronskim kiselinom nanijeti na vlažno lice to odmah potom nanijeti kremu.

No, s obzirom da su različiti proizvodi s različitim tipovima hijaluronske kiseline i s drugačijim ostalim sastojcima, najbolje bi bilo pratiti upute proizvođača proizvoda koji imate.

Što se tiče rezultata, kada se mogu očekivati i kakvi će biti ovisi o više elemenata, od vaše kože do proizvoda koji koristite i formulacije. Generalno, ako očekujete neke rezultate u djelovanju na bore vjerojatno ćete trebati pričekati par mjeseci do vidljivih rezultata.

Najbolji serumi i kreme s hiijaluronskom kiselinom:

Najbolji serumi s hiijaluronskom kiselinom:

NIVEA Cellular Filler Hyaluronic Acid Anti-Age Face Serum


DR. JART+ VITAL HYDRA SOLUTION BIOME ESSENCE


REN Radiance Perfection Serum


Vital Plus Active JAL kapi


Olival HIJALURON HIDRATOR 4H

Nikel Hyaluron Serum +C+E+B vitamin


Filorga Hydra-Hyal Serum


La Roche-Posay HyaluB5 Hyaluronic Acid Serum


L’Oréal Paris Revitalift Filler + Hyaluronic Acid Replumping Serum


ALPHA-H Hyaluronic 8 Serum with Primalhyal Ultrafiller


COSRX Hyaluronic Acid Hydra Power Essence


NIOD Multi-Molecular Hyaluronic Complex MMHC2


Eucerin Hyaluron Filler Concentrate


Vichy Mineral 89 Hyaluronic Acid Booster


Bioderma Hydrabio Serum

Najbolje kreme s hiijaluronskom kiselinom:

Lancôme Visionnaire Advanced Multi Correcting Rich Face Cream


NIVEA Cellular Filler Hyaluronic Acid Anti-Age Night Face Cream

Afrodita HYALURON 24H CREAM za suhu kožu


AHC Capture Hyaluronic Cream


COSRX Hyaluronic Acid Intensive Cream


BENTON Aloe Hyaluron Cream


REN CLEAN SKINCARE Flash Hydro-Boost Instant Plumping Emulsion


L’Oreal Paris Revitalift Filler Hyaluronic Acid Night Cream


Neutrogena Hydro Boost Gel Cream Moisturiser


La Roche-Posay HyaluB5 Hyaluronic Acid Cream

Pročitajte i:

Najbolji serumi za lice za svaki tip kože