Izbjeljivanje sunčanih pjega – hiperpigmentacije

Izbjeljivanje sunčanih pjega – hiperpigmentacije

S prvim izlaganjem suncu na koži se znaju pojaviti i tamne mrlje. Slične staračkim pjegicama, često znaju narušavati kompletan izgled lica, a kako su tamnije od kože teško ih je i prekriti puderom ili korektorom.

Kako se riješiti hiperpigmentacije?

Za uklanjanje hiperpigmentacije koriste se kreme za izbjeljivanje. Te kreme djeluju tako što usporavaju sintezu melanina (smeđeg pigmenta) na koži i ubrzavajući njegovo nestajanje.  Najčešće takvi preparati uključuju tretinom (derivat vitamina A). Takve kreme su dostupne u ljekarnama.

Međutim, u novije vrijeme mogu se kupiti i kreme za izbjeljivanje čiji su sastojci isključivo biljnog porijekla, odnosno u njihovom sastavu su ekstrakti biljaka uz čiju pomoć se na prirodan način izbjeljuje koža (npr. Celerit plus).

Također, neke kozmetičke kuće lansirale su kreme (poput kreme za lice iz linije  L’oreal Solar Expertise)  koje djeluju kombinirano, i preventivno na pojavu novih pjegica prilikom izlaganja suncu, a i ublažavaju već postojeće.

Ipak, važno je napomenuti da ni jedna krema za koju se odlučite neće dati rezultat preko noći. Za primjetan učinak potrebno je i do nekoliko mjeseci sustavne primjene.

Za borbu protiv hiperpigmentacije bitno je biti ustrajan, jer ako jedna krema ne pomogne, ne znači da druga neće.

Neki od najboljih sastojaka u kozmetici koji utječu na tamne mrlje i hiperpigmentaciju su sa:
– vitaminom C, ali bolje izabrati serum s vitaminom C nego kremu jer su serumi veće koncentracije
– kojična kiselina, posebno su popularni sapuni sa kojičnom kiselinom koji pomažu u izbjeljivanju hiperpigmentacije
– soja – ekstrakt soje pomaže u izbjeljivanju hiperpigmentacije
– azelaična kiselina također efektivno djeluje na izbjeljivanje hierpigmentacije, neki od proizvoda s azelaičnom kiselinom su Paula’s Choice 10% Azelaic Acid Booster, The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10%
– kemijski pilinzi – za borbu protiv hiperpigmentacije koriste se različiti serumi i kreme s glikolnom kiselinom, mliječnom kiselinom, salicilnom kiselinom
– arbutin u kozmetici također pomaže u borbi s hiperpigmentacijom
– hidrokinon
– retinol – serumi i kreme s retinolom također pomažu izbjeljivanju hiperpigmentacije

Možete tražiti proizvode koji su kombinacija nekih od navedenih sastojaka, ili ih sami kombinirati dok ne pronađete onaj koji će na vašoj koži biti najučinkovitiji.

Vezano:

Hiperpigmentacija – Prirodni lijek (covermagazin.com)

Staračke pjege – Prirodni lijek (covermagazin.com)


Komentari

Odgovori

*