26. travnja 2024.

Ljepota COVER magazin

Odlične ideje za ljepotu i njegovan izgled

Kako koristiti ulja za kosu

Kako koristiti ulja za kosu

Već je poznato koliko su ulja dobra za kosu, pomažu bržem rastu kose, daju joj vlažnost, sjaj, te pomažu kod rješavanja problema poput suhog vlasišta, kovrčanja kose…

No, ukoliko pretjerate ili nanosite ulja na neadekvatan način možete postići kontra efekt, kosa će biti teška i brže se mastiti.

Ulja sadrže esencijalne hranjive tvari koje su dobre za folikul dlake, te održavaju kosu zdravijom. Na taj način potpomažete rast kose, njegujete korijen, ali i štitite kosu od vanjskih utjecaja.

Bitno je izabrati ulje koje najbolje odgovara vašem tipu kosu, te ih nanijeti na pravi način.
Ulja se za kosu mogu koristiti samostalno ili u kombinaciji s esencijalnim, eteričnim uljima.
Bazna ulja su kokosovo, bademovo, ulje jojobe, avokada, maslinovo, suncokretovo…

Ako imate masno vlasište koristite lagana ulja poput ulja sjemenki grožđa ili ulje badema.
Kokosovo ulje, maslinovo ili ulje jojobe su bolji izbor za suho vlasište i kosu.

Eterična ulja mogu ciljano pomoći na određene probleme poput suhog ili ljuskavog vlasišta. Neka od često korištenih eteričnih ulja u njezi kose eterično ulje čajevca, lavande, metvice, ruže, jasmina i dr. Treba napomenuti da su eterična ulja visoko koncentrirana, i ne nanose se direktno. Za razrjeđivanje koristiti okvirno 15 kapi ulja na 6 žlica bazičnog ulja.

Ulje bi prije stavljanja na kosu bilo dobro malo zagrijati, nekoliko sekundi je dovoljno da postane toplo.

Masiranjem vlasišta uljima stimulira se folikul dlake i pojačava se cirkulacija krvi u vlasištu. Nakon što ulje umasirate u vlasište nanesite na ostatak kose.

Zatim omotajte kosu toplim ručnikom kako biste omogućili uljima da prodru dublje u dlaku i ostavite tako sat dva, ali ako imate vremena možete i duže. Najbolje bi bilo ostaviti ulje preko noći.

Različitim tipovima kose treba različito vrijeme da upije ulje, no neko je pravilo da ga ne biste trebali ostaviti duže od 24 sata.

Isperite toplom vodom.

Može se desiti da nakon ovakvog tretmana osjetite da vam kosa pri pranju pojačano opada, uzrok može biti masaža koja je odstranila kosu koja bi svakako uskoro ispala.

Ulje nemojte nanositi na prljavu kosu. Ako ulje nanesete na prljavu kosu ono će dodatno začepiti pore vlasišta i zadržati prljavštinu. Prljava kosa i vlasište ne mogu dobro upiti ulja te će kosa postati lomljivija.

Ulja možete nanositi na mokru ili suhu kosu. No, rezultat će biti drugačiji. Ako ulje nanesete na mokru kosu voda će spriječiti prodiranje ulja u folikule, ali ovakav način pomaže kod zaglađivanja kose, bolje raspetljavanje kose kao i zaštitu od vanjskih utjecaja pa čak i služi i kao zaštita od topline.
Suha kosa bolje apsorbira ulja te ćete na ovaj način bolje djelovati na strukturu kose.

Vlasište proizvodi prirodna ulja , stoga previše tj. prečesto korištenje ulja na kosi i vlasištu može poremetiti ovaj prirodni proces te činiti vašu kosu masnijom, također začepiti pore i uzrokovati opadanje kose.
Ne bi trebalo nanositi ulja na kosu češće od 1 do 2 puta tjedno. Češće od toga ne bi trebalo koristiti ulja.

Vezano:

Kosa – 30 najboljih savjeta kako imati lijepu i zdravu kosu – COVER magazin.com

PROBLEMI S KOSOM – 30 rješenja za učestale probleme s kosom